Combinații de început de an

Consider că nu suntem cu toții atât de fraieri încât să plecăm pe fentele produse de băiețașii ăștia neterminați, care au ajuns să conducă Bacăul.

Tocmai de aceea vă invit să reflectați și să trageți singuri concluzii – ca niște oameni inteligenți ce vă aflați – la câteva dintre știrile de început de an din presa locală. Știri prezentate ba cu surle și trâmbițe, ba cu sunet de pompe funebre, în funcție de interesele celor care primesc finanțări de la aleși. Din păcate, nici o analiză adevărată, nici o dezbatere pe bune, nici un rând scris în mod obiectiv și profesionist. Doar propagandă.

Aeroportul Bacău

Asta este o poveste cu final așteptat de către oamenii care gândesc. A început prost, cu o combinație suspectă între Dragoșelu’ nostru și celebrul Nelu Iordache, combinație la care autoritățile statului – deși pe față combinația – nu au avut niciun cuvânt de spus, din motive pe care le pot doar suspecta. Și anume, cineva trebuia să fie protejat și susținut, pentru simplul motiv că a servit la un moment dat intereselor sistemului.

Combinația suspectă a căzut, banii care trebuiau să ajungă nu au mai ajuns (în sensul de suma întreagă promisă) și… toată lumea s-a reorientat! Viziunea a fost pur și simplu una politică, în sensul de promovare a celor care au cântat în strună combinatorului suprem. Până și investițiile cu bani europeni au fost direcționate prin licitație, se înțelege, constructorului preferat. Iar în fruntea regiei aflate în subordinea Consiliului Județean a fost numită o doamnă a cărei competențe în domeniu sunt cel puțin discutabile. S-a pus batista pe țambal, banii au ajuns în conturi și s-a mers în pas vioi spre dezastrul financiaro-economic în care suntem acum.

Pentru asta, evident, nu răspunde nimeni.

Și nici nu s-ar fi creat vreun val dacă undeva, cândva, nu s-ar fi petrecut o ruptură. Nu politică, ci pur financiară și de interese personale. Așa zic unii foarte bine informați. Ceea ce-i acum este prezentat drept o soluție viabilă, occidentală și la vedere. Adică listarea la bursă a unor acțiuni dintr-o viitoare firmă care se va ocupa de administrarea aeroportului. Se aruncă în spațiul public numele a două societăți importante: Aerostar și Dedeman. Pentru primii, deși foarte puternici pe plan național, i-a interesat despre Bacău foarte deloc! În afară de forța de muncă, acționarii și-au urmărit doar dividentele de la sfârșitul anului. Dedemanii au mai fost folosiți atunci când a fost vorba despre construcția unui nou stadion, însă totul s-a dovedit a fi o gargară.

Ce poate suna mai bine din gura președintelui CJ, Ivancea, decât folosirea unor nume importante din zona de afaceri locală? Repet, fiindcă nu suntem cu toții plăvani, ne cam dăm seama că președintele este doar o marionetă. Așa s-a comportat până acum – așa îl desenăm noi, cei care mai gândim liber. De aici încolo, apar niște interese financiare ale unei familii care servește drept acoperire pentru primul european al județului. A se verifica de către autoritățile competente (evident dacă au chef și-s pe bune) proprietarii de terenuri a zonei de cargo anunțată public. De aici, vor rezulta multe răspunsuri… Și veți găsi câteva explicații fundamentale.

SJU Bacău

În cazul ăsta e mai simplu decât la aeroport, deși este același scenariu. Întîi apar atacuri nuanțate în presa plătită, după avansarea fostului manager într-o funcția politică la București. Ce se urmărește? Răspunsul este dat de informațiile din culise. Cineva care a servit ani buni nu poate fi lăsat deoparte după demisia din fosta funcție. În calitate de manager la SJU ridici câțiva bani, lunar, din salariu. Cam o roabă de bani. Unde mai pui că ”dacă nu curge, pică”. Asta în condițiile în care soțul doamnei, om care a servit patria – cum ar veni – din poziția de militar, și-a găsit job bine plătit la CJ. Plus pensia de rigoare. Iar doamna în cauză și-a ținut gura închisă atunci când a fost cazul și a semnat tot ceea ce era de semnat.

CRAB

La vremuri noi, tot noi! Adică ai lor. Mai pe românește, ai lui. Doar nu-i atât de prost încât să lase din mână banii europeni care se derulează de către CRAB. Cum fac băieții treaba asta, ca să funcționeze ca la carte? Bagi în față o firmă de recrutare și pui presa plătită să arunce cartoful fierbinte în curtea primarului. Nu-i vreun secret că Stanciu-Viziteu s-a tot căznit să o schinbe pe Nina Chiper. Cu jumătăți de adevăr, prinde fake news-ul. Și așa apare în schemă un personaj care a contribuit la falimentul CET Govora. Cum ar veni, un ”specialist în domeniul serviciilor publice românești”. Ați prins ghilimele, da?

Împrumutul de 50 de milioane de euro

Ca să știți că nu doar unii încearcă (diferența este că ălorlalți le-a ieșit de vreo 20 de ani încoace) să combine lucrurile. Împrumutul pe care și-l dorește primarul Stanciu-Viziteu ridică foarte multe semne de întrebare. Asta ca să fiu elegant. Investițiile propuse în urma îndatorării sunt mai degrabă modeste. Atunci, în calitate de oameni care încă mai gândim, întrezărim o întrebare: cine și ce câștigă, cu adevărat? Este vorba despre foarte mulți bani care vor fi distribuiți în voie. Cum instituțiile competente din Bacău răspund doar la interese, putem ghici răspunsul final. Iar ăsta ne duce spre un blat general între diferitele personaje politice. Dacă nu e blat este doar prostie în formă pură din partea primarului.

Nu ne rămâne de făcut decât să vedem cine, ce, când, cum și dacă punem botul. Este atât de simplu. Să nu spuneți după aceea că n-ați știut!

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *