Condamnat la un an de închisoare pentru operațiuni cu produse psihoactive

În Ajunul Crăciunului, polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Hemeiuș au depistat un tânăr de 23 de ani, din localitate, posesor al unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Bacău.

”Acesta este condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de un an pentru comiterea infracţiunii de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Tânărul a fost condus şi încarcerat la Penitenciarul Bacău”, potrivit IPJ Bacău

Un caz controversat

Pe 12 septembrie 2018, Înalta Curte de Casatție și Justiție, prin Decizia 10/2018 pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a dat o hotărâre controversată prin care a dezincrimant procurarea de produse cu efecte psihoactive de către consumatorul final pentru consum propriu.

Pe scurt, inculpatul procurase cu suma de 50 lei 0,42 grame de material vegetal, care conținea substanță de cannabis sintetică. Inculpatul a fost condamnat în primă instanță, însă acesta a făcut apel la Curtea de Apel, care s-a adresat ÎCCJ pentru a dezlega următoarea chestiune de drept:

 “Dacă activitatea de procurare, ca modalitate alternativă a operaţiunii cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, astfel cum această noţiune este definită de art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi incriminată la art. 16 din aceeaşi lege, se referă la procurare ca activitate legală de import, export ori intermediere de produse sau priveşte procurarea unor astfel de produse în orice împrejurare şi cu orice titlu, inclusiv de către consumatorul final al produselor susceptibile a avea efecte psihoactive”, potrivit legalup.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *