Coronavirus: DECIZII DE URGENȚĂ

ORA 20.00 – Declarațiile lui Ludovic Orban:

– Încercăm zi de zi să luăm cele mai bune măsuri pentru a face față oricărei situații.

– Am luat decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, între 11-22 martie, inclusiv, cu posibilitate de prelungire. Este o măsură cu caracter preventiv.

– Primul argument este o creștere a riscului de intrare în țară a unor persoane din zone cu o largă răspândirii a virusului.

– Este vorba despre opt zile de curs. Grija este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare.

 Suntem mobilizați la maximum. Fac un apel către ceilalți lideri politici, acest subiect nu este un subiect politic. Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri politice, calcule politice, unii să încerce să câștige pe plan politic.

– Articolul 1. Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile din învățământul preuniversitar de la data de 11 martie până la data de 22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

– Articolul 2. Se aprobă suspendarea transportul rutier de persoane, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia și dintre Italia, până pe 22 martie.

– Operatorii care efectuează servicii regulate au obligația de a informa cetățenii faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României.

Articolul 3. Se aprobă suspendarea sau interzicerea de către operatorii feroviari de noi trenuri spre Italia și dinspre Italia spre România, începând din 12 martie până pe 30 martie.

Articolul 4. Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență, cu unități de învățământ din Italia, până la data de 22 martie.

Articolul 6. Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică de a lua măsuri în privința: dezinfecția frecvente a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat, cât și instituirea de măsuri pentru evitarea aglomerației, în special în zona caselor de marcat.

– Articolul 7. Se aprobă desfășurarea reuniunilor de sub 200 de persoane fără avizul DSP.

– Articolul 8. Se aprobă transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal.

– Articolul 9. La nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *