Creșa nr 3, din Cornișa, se mută pe strada Tolstoi, într-o zonă industrială, pe durata lucrărilor de reabilitare. Primăria Bacău va plăti o chirie de peste 11.500 de euro/lună

Spațiul în care funcționează Creșa nr. 3, din Cornișa, urmează să fie reabilitat și modernizat, iar cei 110 copii înscriși la această creșă vor fi mutați într-un alt spațiu. Consilierii locali au hotărât cu 16 voturi pentru și cinci abțineri, relocarea creșei într-un spațiu privat, de pe strada Tolstoi nr. 4 (drumul care duce spre intersecția cu Sarata), spațiu pentru care administrația locală ar urma să plătească o chirie de 11.545 de euro/lună pentru o perioadă de doi ani. Lucrările la spațiul de pe str Pictor Andreescu, unde e ”casa” Creșei nr. 3 ar urma să înceapă pe 1 octombrie, cu bani europeni, bani mai puțini decât cei care ar urma să fie plătiți pentru chirie.

Diana Buganu, directorul Centrului Bugetar Creşe, a transmis administrației locale două adrese, ambele în luna iunie, prin care a semnalat: ”degradarea peretelui exterior de la intrarea secundară de la Creşa nr. 3 (numeroase fisuri şi căderi de tencuială), ceea ce impune cu celeritate lansarea lucrărilor atât pentru limitarea degradării în ansamblu a clădirii dar şi reabilitarea acesteia.”

Spațiul de Tolstoi nr 4 – singurul aprobat

”Din toate spaţiile vizionate, imobilul din Bacău, str. Tolstoi nr. 4, județul Bacău, având o suprafaţă de aproximativ 900 mp, corespunde cerinţelor igienico-sanitare privind circuitele interioare, lucru constatat şi de vizita în teren a doamnei doctor Voinea Linda din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Bacău, ca urmare a solicitării Centrului Bugetar Creşe Bacău nr. 22147 din 27.07.2021”, se arată în proiectul de hotărâre

Spatiu inchiriat de la SC Conextrust SA pentru 9.702 euro/lună, preț fără TVA

”Ca urmare a cererii de ofertă pentru închirierea imobilului pentru o perioadă de 2 ani, începând cu data de 1 octombrie 2021, transmisă de către Centrul Bugetar Creșe Bacău, înregistrată sub nr. 3742/10.08.2021, proprietarul imobilului și al terenului aferent identificat la adresa Bacău, str. Tolstoi nr. 4, județul Bacău, S.C. CONEXTRUST S.A., cu sediul social în localitea Blăgești, comuna Blăgești, județul Bacău, ne răspunde prin adresa nr. 2025/11.08.2021 prin care prezintă oferta inițială de închiriere la prețul de 9.702 euro fără TVA/luna.”

Ce luăm pe mere, dăm pe pere, și tot mai punem și de la NOI

În condițiile în care prețul chiriei solicitat de SC Conextrsut SA va rămâne în picioare, Primăria Bacău va plăti 11.545 euro/lună, timp de 24 de luni, la un curs de 5 lei/euro, suma de 1.385.400 lei. În ceea ce privește valoarea lucrării la spațiul Cresei nr. 3, de pe strada Pictor Andreescu nr. 5 – conform autorizației de constructie: 1.264.302,55 de lei.

Întrebare: ”La ce ne mai ajută fondurile europene, dacă noi plătim chirie mai mare decât lucrarea în sine?

Dorin Chirilescu – consilier local independent: ”Nu am avut toate documentele”

”De ce la documentația proiectului a existat doar adresa de la SC Conextrust SA. În proiect scrie că au fost luate în calcul și alte spații, dar nu au primit avizul Direcției de Sănătate Publică Bacău. Unde sunt adresele de la DSP ? Mai grav e faptul că vorbim de spații publice ale primăriei, spații vizate pentru relocare, care, surpiză, nu au avizul DSP ?!

Spații fără avizul DSP

”Compartimentul Administrarea şi Inventarierea Patrimoniului din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, Prefectul Bulai Leonard, administrator Public Pistea Octavian, directorul Centrului Bugetar Creșe Bacău au analizat relocarea Creșei nr. 3 în următoarele locaţii care sunt în patrimoniul Primăriei Municipiului Bacău: – spaţiile din cadrul Scolii Gimnaziale „Alecu Russo” (spaţiile din cadrul Gradinitei cu Program Normal ” Alecu Russo”, terenul de sport a Scolii Gimnaziale Alecu Russo- în vederea poziţionării unor containere-creşe modulare); – spaţiile arondate Şcolii Gimnaziale „Alecu Russo”: (spaţiile din cadrul Grădinitei cu program Prelungit Nr.30, Gradiniţa cu program prelungit/normal din cadrul Şcolii „Ion Luca”, terenul de sport a Şcolii Gimnaziale „Ion Luca”- în vederea poziţionării unor containeremodulare tip creşă); – spaţiile arondate Liceului „Dumitru Mangeron”: parterul clădirii fostului internat al Liceului Tehnologic „Letea”, clădirea unde sunt laboratoarele Liceului „Dumitru Mangeron” şi clădirea unde este situată Grădiniţa „Letea”; – clădirea unde este situat „Centrul de Tineret” din strada V. Alecsandri; – spatiile arondate Liceului „Anghel Saligny”- (Şcoala Generală „Dimitrie Leonida”+ anexele şcolii); – fostul punct termic nr. 37.”

” După vizitarea acestor spaţii împreună cu persoanele delegate din cadrul D.S.P. BACĂU s-a constat că acestea nu corespund normelor igienico-sanitare”, se arată în referatul întocmit de Diana Buganu – director Centrul Bugetar

Propunere: ”să mutăm creșa în sediul Poliției Locale, iar Poliția Locală la CAEX”

 ”Nu putem sa ne batem joc. Închiriem la o sumă mai mare decât cea pe care o atragem din fonduri europene. Pentru spațiul de la Poliția Locală, chiria e de 6.45 euro/mp, pe Tolstoi vorbim de 11 euro. Hai să mutăm Poliția Locala la Centrul de Afaceri și Expoziții și relocăm creșa în spațiul de la insulă. Acolo este și stație de autobuz. Gândiți-vă, cum vor ajunge părinții până pe Tolstoi, aproape de Biserica de la Cimitirul Sarata, să-și ducă copii la creșă. Nu toți au mașină. Apoi, după amiaza, de cele mai multe ori, bunicii sunt cei care îi iau pe copii de la creșă. Să fim serioși. Nu suntem normali!”, a încheiat Dorin Chirilescu, consilier independent.

16 consilieri locali au votat pentru, și cinci s-au abținut.

Un comentariu

  1. Puteau sa extinda locurile la Cresa Letea ca si asa sta fostul liceu degeaba!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *