Cu educația pe învățământ călcând

Profesorii sunt în cea mai mare grevă din ultimii cincispreze ani. În România educată, în care președintele și soția sunt profesori, sistemul se comportă cu dosul atunci când este vorba despre educație și tot ce presupune ea.

Am intrat în a doua săptămână de grevă în învățământul preuniversitar și nu sunt semne că se vor îndrepta lucrurile. Adică guvernanții, dragii de ei, dau din umeri și spun că nu au bani pentru măririle salariale cerute de profesori. Aceiași pesediști, peneliști și udemeriști, cu câteva zile înainte de startul grevei spuneau peste tot și se umflau cu mândrie cum că suntem contemporani cu cea mai performantă guvernare din istoria țăriii, că avem creștere în toate domeniile de activitate, că economia duduie, că suntem tigrul Europei – dacă nu chiar al galaxiei. Păi dacă-i așa, de ce nu-s bani pentru cererile profesorilor? Pensionarii speciali costă economia câteva miliarde de euro anual și nu se plânge vreun guvernant că nu-s bani la buget. Un parlamentar, să zicem conu’ Ionel Floroiu, va avea pensie specială de vreo trei ori mai mare decât salariul unui tânăr profesor debutant. Profesor care vine în sistem cu entuziasm, cu chef de a pregăti așa cum trebuie generații întregi de elevi. Spre deosebire de Floroiu care, în afară de vizite cu șprițuri, cărneturi la grătar prin județ și declarații politice ca niște compuneri de clasa a IV-a, nu are chef de nimic. Un magistrat care a răspuns cu dedicare comenzilor politice, răzbunărilor de orice natură, are o pensie mai mare de cel puțin două ori decât salariile unor profesori cu vechime serioasă în sistem. Mai vreți comparații? Un lucrător în administrația județului are de două ori mai mulți bani, lunar, decât profesorul debutant.

Cum răspunde însă politrucul local, indiferent dacă este pesedist sau penelist la cea mai importantă grevă din educație, acum în buza tuturor examenelor? Îl doare la sfânta sulă. Baronetele suprem taie frunză la câini în parlamentul european, pe mii bune de euro lunar și povestește pe Facebook și-n on-line-ul plătit din buzunarul contribuabilului băcăuan cum se luptă el pentru autostrăzile Moldovei. Alea sublime, dar care lipsesc cu desăvârșire și după patru ani și ceva de mandat european al personajului nostru. Floroiu, după cum am spus, e ocupat cu chermezele sătești. Domnuca aia de-i senator și medic intergalatic mai bagă un tratament facial (doar cosmetic). Aș putea să vă dau și alte exemple de pesediști cu funcții dar sunt atât de cunoscuți printre alegători, încât dacă vă scriu numele lor s-ar putea să vă gândiți că vă povestesc despre niște fotbaliști de la Avântul Răcăciuni. De cealaltă parte a coaliției, peneliștii sunt și mai penibili. Nu pot arunca vina pe pesediști din două motive: se scapă în chiloți de frica lui Benea și fără PSD nu ar mai putea guverna niciodată. Plus că ministrul educației, dacă nu mă înșel, vine de la ei. Apropo, știți numele minustrului? Pariu că nu! Mergem mai departe. Ăia de la inspectoratul școlar? Prefectul? Cozile astea de topor ce părere au despre greva profesorilor? Niciuna, evident. Sau dacă au vreo părere nu-s de acord cu ea.

La final, revin la profesori. Nu trebuie să fii expert într-ale economiei ca să-ți dai seama că nu se poate trăi cât de cât decent cu un salariu de două mii și ceva de lei lunar. Practic, un profesor debutant, dacă nu are noroc să fie sprijinit de familie, se încadrează la categoria sărăcime. Tot la fel, însă, nu e musai să fii vreun cunoscător al vieții politice ca să-ți dai seama că profesorii s-au complăcut într-o zoaie, de-a lungul anilor. Că au fost manevrați, că s-au comportat ca niște sclavi față de oricine s-a aflat la putere. Că bagă capul în pământ și-și aliniază elevii atunci când vine vreun politruc idiot la deschiderea anului școlar. Că pun boticul, mă scuzați de expresie, la toate promisiunile primarului, oricum s-ar numi el. Că există corupție, neamprostie și impostură în întreg sistemul. Că dacă alde Benea îi cheamă la mitinguri politice, se încolonează la gară cu pancardele-n mâini, ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Și-ar mai fi ceva… Ce vină au părinții și elevii care nu prea știu când și cum vor avea examenele de sfârșit de ciclu educațional?

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *