Deșeurile reciclabile nu vor mai fi transportate și aruncate la grămadă

Nu mai este loc de jumătăți de măsură în ceea ce privește colectarea selectivă a gunoiului în Bacău. Deșeurile reciclabile nu vor mai fi transportate și aruncate la grămadă. “Așa vom reduce facturile publice pentru salubritate si vom avea si un oras mai curat.” a declarat primarul municipiului – Lucian Daniel Stanciu Viziteu

Noul contract încheiat între Primăria Bacău și operatorul de salubritate introduce indicatori de performanță în sarcina operatorului pentru activitatea de colectare și transport a deșeurilor. În cazul nerespectării acestora, regulamentul prevede penalități raportate procentual la valoarea anuală a contractului aplicabile operatorului.

Mai exact, conform acestui contract, începând cu anul 2022, 70% din cantitatea totală de deșeuri reciclabile generate la nivel de municipiu vor trebui colectate separat. Pentru orice cantitate sub acest procent, SOMA va primi mai puțini bani. Penalitățile pornesc de la 4%, pentru o cantitate de deșeuri reciclabile colectate selectiv cuprinsă între 61 și 69% din totalul produs de locuitorii din oraș, și pot ajunge până la 20 de procente din valoarea contractului, în cazul în care cantitatea de deșeuri reciclabile colectate corespunzător va fi mai mică de 30% din total.

“Noul regulament prevede responsabilități și pentru beneficiarii serviciilor de salubritate, care vor trebui să asigure precolectarea corectă a deșeurilor reciclabile. Asta înseamnă să sortam incă din casa sau apartament deşeurile între reciclabil (hârtie/carton, plastic/metal, sticla) si menajer.“ a mai adăugat edilul

Scopul final al acestor prevederi nu este acela de a pedepsi operatorul de salubritate sau beneficiarii, ci de a crea cadrul unei colaborări corecte, în care toate părțile să conlucreze pentru a duce Bacăul în rândul orașelor prietenoase și responsabile cu mediul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error: