Un băiat, de 16 ani, aflat în ”custodia” DGASPC Bacău, s-a sinucis!? Nimeni nu aude strigătele de ajutor?

TOT MAI MULȚI COPII au gânduri de suicid!

De ce?

O scenă clară, care poate duce copilul sau adolescentul cu gândul la moarte are următoarele elemente care apar de multe ori legate: abuzuri, conflicte în famile, standarde ridicate impuse de familie şi şcoală, dificultate de adaptare, de socializare, sentimentul de singurătate, neajutorarea, lipsa de speranţă, dificultăţi în rezolvarea problemelor, boli incurabile”, explică un psihilog  

Băiatul se afla ”sub protecția” Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău (DGASPC).  

”Instituția mamă” a copilului de 16 ani, DGASPC Bacău nu a putut oferi prea multe informații precizând că vor reveni după ce anchetatorii vor stabili cauza morții, dar totodată a ținut să precizeze că DGASPC nu poartă responsabilitatea evenimentului.

”DGASPC Bacău nu poate oferi relații / informații privitoare la circumstanțele care fac obiectul unor anchete desfașurate de instituțiile abilitate ale statului. Precizăm că, în contextul verificărilor & anchetelor interne realizate, personalul DGASPC nu poartă responsabilitatea evenimentului care a avut loc, în urma învoirii unei persoane aflate în plasament, după altercații/disensiuni cu membri ai familiei extinse a acesteia. Vom reveni cu informații deîndată ce ancheta organelor judiciare o va permite”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al instituției – preotul Marian Vătămănescu

Băiatul, de 16 ani, a fost găsit mort

”În data de 5 august, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Motoșeni au fost sesizați telefonic de un localnic despre faptul că, nepotul său, în vârstă de 16 ani, a fost găsit decedat într-o lizieră de salcâmi. La fața locului s-a deplasat o echipă operativă formată din polițiști de investigații criminale, de ordine publică și criminaliști care au identificat cadavrul tânărului pe un teren de vegetație și arbori. Din cercetările efectuate s-a stabilit că acesta s-ar fi sinucis. Polițiștii au întocmit dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul unității de parchet competente.”  ne-a declarat inspectorul principal Cătălina Păduraru – IPJ Bacău

Care este definiția copilului?

Copilul este ,,persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nici nu a dobândit capacitatea deplină de exerciţiu, potrivit legii, conform art.4 din Legea nr. 272 din 21 iunie 2004 republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

sursa: Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții (ANDPDCA) 

Cine are răspunderea pentru creșterea și asigurarea dezvoltării copilului?

Conform legii, părinții sunt primii responsabili pentru creșterea și îngrijirea copiilor lor. Dacă nu își pot îndeplini pe deplin această obligație, comunitatea trebuie să îi sprijine, în principal prin servicii. În situația în care nici comunitatea nu reușește să sprijine părinții, atunci intervin specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

sursa: Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții (ANDPDCA) 
Copiii şi gândurile sinucigaşe: semne care nu pot fi ignorate
 Teama morţii nu este un subiect abordat la şcoală şi în familie, iar răspunsurile găsite de tineri pe Internet sunt mai mult toxice.

Mulţi dintre tineri sau copii se confruntă cu gânduri de suicid, chiar dacă acestea sunt confundate cu tulburările de comportament specifice adulţilor. Teama morţii este unul dintre subiectele mai puţin, poate spre deloc, abordate la şcoală şi în familie, iar răspunsurile pe care tinerii şi cei mici le caută pe Internet sunt mai mult toxice decât folositoare.

Psihologul Lenke Iuhoş este de părere că există o contradiţie între realitate şi credinţă, conform căreia tinerii nu sunt trişti, nu au de ce să fie supăraţi sau nu au motive să se simtă retraşi.

“Există îngrijorător de multe studii sociologice care arată că tinerii ar putea opta pentru suicid ca soluţie pentru problemele lor. Aceste probleme se întind în zona familială, socială, şcolară sau chiar individuală. O scenă clară, care poate duce copilul sau adolescentul cu gândul la moarte are următoarele elemente care apar de multe ori legate: abuzuri, conflicte în famile, standarde ridicate impuse de familie şi şcoală, dificultate de adaptare, de socializare, sentimentul de singurătate, neajutorarea, lipsa de speranţă, dificultăţi în rezolvarea problemelor, boli incurabile”, explică psihologul pentru csid.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *