Dosar penal pentru un șofer care nu deținea dreptul de a conduce autovehicule pe teritoriul României

La data de 08 ianuarie, poliţiştii rutieri din Bacău au depistat un bărbat de 53 de ani, din comuna Letea-Veche care conducea un autoturism pe strada Constanţei şi nu a respectat semnificaţia indicatorului Oprire, amplasat înaintea trecerii la nivel cu cale ferată fără bariere.

Totodată, din verificări, poliţiştii au stabilit că bărbatul în cauză nu deţinea dreptul de a conduce autovehicule pe teritoriul României, fapt pentru care s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu are drept de a conduce autovehicule în România.

Reamintim prevederile legale referitor la trecerea la nivel cu calea ferată:

O.U.G. 195/2002R – Codul Rutier, prevede:

Art. 60. (1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovadă de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.

H.G. 1391/2006 – Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, prevede:

Art. 69. (1) Trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere sau semibariere se semnalizează, după caz, cu indicatoarele Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere sau Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere, însoţite de indicatorul Oprire.
(2) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumina intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.

Art. 71. (1) Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se consideră realizată chiar şi numai în una din următoarele situaţii :
a) prin aprinderea unei singure unităţi luminoase a dispozitivului cu lumină intermitent-alternativă roşie;
b) prin funcţionarea sistemului sonor;
c) prin poziţia orizontală a unei singure semibariere.
(2) Circulaţia rutieră se consideră de asemenea interzisă şi în situaţia în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare.

Art. 136. (1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
(2) La traversarea căii ferate, pietonii sunt obligaţi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.

Art. 138. (1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) întâlneşte indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.
(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire, ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau ridicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *