Efecte înregistrate la nivel național în intervalul 26 septembrie ora 07:00- 27 septembrie ora 07:00

Administrația Națională de Meteorologie a emis 1 -informare meteorologică ce vizează ploi însemnate cantitativ în intervalul 26.09.2019 ora 12.00 – 27.09.2019 ora 09.00 pentru toate județele și 1 – atenționare meteorologică, COD GALBEN valabilă în intervalul 26.09.2019 ora 15.00 – 27.09.2019 ora 06.00, pentru 4 județe ( BR, CT, GL și TL) ce a vizat cantități importante de apă și manifestări de instabilitate atmosferică.

De asemenea, în perioada de referință, Administrația Națională de Meteorologie a mai emis 22 avertizări/atenționări de fenomene meteorologice imediate, dintre care 17 COD GALBEN pentru 15 județe (AG, BC, BT, BZ, CL, DJ, GL, IL, IS, MM, NT, PH, SV, VN și VS) și  6 COD PORTOCALIU pentru  6 județe (BC, BR, BT, BZ, GL și IS) ce au vizat frecvente descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie.

Totodată Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis 4 avertizări/atenționări de fenomente hidrologice imediate,  din care 3 COD GALBEN pentru 7 județe (BC, BT, CV, HR, IS, NT și VN) și 1 COD PORTOCALIU pentru 6 județe (BC, GL, IS, NT, VS și VN) ce vizează scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe unele râuri cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE/INUNDAȚIE.

Situația efectelor înregistrate:

Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, au fost înregistrate efecte la nivelul a 7 localități din 6 județe ( BZ, CT, GL, IS, TL și VN) unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din subsolul spitalului Sf. Spiridon Iași(UPU), precum și de pe 3 străzi, 8 curți și 3 beciuri. Totodată, un număr de 490 oi au fost salvate, 2 autoturisme au fost afectate de apă iar circulația rutieră a fost temporar blocată pe 1 drum județean (DJ 226- jud. CT).

Situația detaliată pe județe se prezintă astfel:

1.    Județul Buzău – în loc. Râmnicul Sărat s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curți.

2.    Județul Constanța -pe DJ 226, în  zona localității Sinoie, cirulația rutieră a fost temporar blocată, din cauza apei de pe carosabil; în loc. Sinoie au fost afectate de apă 2 autoturisme și s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 beciuri și salvarea animalelor (490 oi salvate și 110 oi moarte). 

3.    Județul Galați – în loc. Tecuci s-a intervenit pentru evacuarea apei de pe 3 străzi și din 2 curți.

4.    Județul Iași – în loc. Iași s-a intervenit pentru evacuarea apei din subsolul spitalului Sfântu Spiridon- Unitatea de Primiri Urgențe și 1 curte.

5.    Județul Tulcea – în loc. Malcoci s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 beci.

6.    Județul Vrancea – în 2 loc. ( Odobești și Mărășești ) s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 curți.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, la momentul raportării nu sunt localități nealimentate. 

A fost crescută capacitatea operațională la Nivel III-alertă portocalie pentru 1 subunitate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța.

La momentul raportării nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *