Firmele pot solicita gratuit și on-line Certificatul de Situație de Urgență

Toate firmele din județul Bacău, care au fost afectate de măsurile luate pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus pot solicita, începând de astăzi, eliberarea unui Certificat de Situație de Urgență (C.S.U.) de la Ministerul Economiei.

Solicitarea se face on-line și gratuit, la adresa http://prevenire.gov.ro, pe aplicația special creată pentru eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență. Eliberarea certificatelor se face automat, electronic, după validarea de către sistem a cererii, în baza semnăturii electronice.

Toți agenții economici care au fost nevoiți să-și suspende sau să-și diminueze activitatea, pe fondul măsurilor luate pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus, pot solicita un singur Certificat de Situație de Urgență, care se eliberează în două variante:

  • CSU TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice în perioada stării de urgență
  • CSU TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020, cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

În baza Certificatului de Situație de Urgență, agenții economici pot obține de la instituțiile publice, în condițiile legii, facilități de creditare sau măsuri de sprijin ca urmare a impactului economic, financiar și social asupra activității lor, amânarea la plată pentru serviciile de utilități sau, în relațiile comerciale, în cazul IMM-urilor, invocarea situației de forță majoră. Singurul lucru de care au nevoie operatorii economici care solicită CSU este semnătura electronică digitală.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *