Furnizorul de energie electrică ENEL anunță plecarea din România din 2023. ANRE: Acces neîntrerupt la gaze și electricitate.

Enel, producător și furnizor italian de energie electrică, a anunțat astăzi că se retrage de pe piața energiei din România din 2023. Acesta urmează să își vândă active din România și Peru în valoare de 21 de miliarde euro pentru a reduce datoria netă, transmite Reuters. Enel mai are în plan vânzarea portofoliului de gaze din Spania și își propune să ajungă la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei de 51-52 miliarde de euro.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilităţi Enel şi-a anunţat intenţia de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenţie de vânzare a unor active aparţinând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situaţie nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului etc. Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licenţiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”, a transmis Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

„Cu toate acestea, doresc să subliniez faptul că în situaţia în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piaţa din România, clienţii finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, a adăugat Chiriţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *