Galeria de artă stradală ”expusă” de Zidart s-a extins în cartierele Orizont și URA

La început, echipa ”Zidart” a fost precum o rază de culoare, iar astăzi sunt ”un curcubeu” ce se reflectă pe mai multe clădiri dintr-un oraș de provincie ce a fost obișnuit să respire aer curat doar după ploaie.

Zidart sau Regenerare urbană prin artă stradală care respiră. Un proiect de regenerare urbană prin street art, în cadrul căruia zidurile prind viață prin culoare.

”Am dat startul ZIDART Street Art Festival 2021 – Pillars of Humanity și am început să extindem galeria de artă stradală a orașului în cartierele Orizont și URA. Vă invităm într-o explorare urbană în care veți putea urmări procesele de implementare ale noilor picturi murale. 3 săptămâni, 9 murale noi și 10 artiști români și internaționali vor completa galeria urbană ZIDART: Alaniz (Argentina), Nsn997 (Michelangelo Marra, Francesco Minopoli – Spania), Wanda Hutira, Robert OBERT, Meri the zu, Monk Ink
Andrei Felea, Claudiu Peta și Alin Mihai” – Zidart

NSN997 – “Rămânem oameni”Michelangelo și Francesco au venit la Bacău plini de optimism și voie bună. Muralul realizat în stilul lor distinctiv transmite un mesaj pozitiv și lesne de înțeles pentru toată lumea. Cu o abordare simplă dar de impact, lucrarea le va ura bun venit tuturor trecătorilor și va aminti mereu întregii comunități băcăuane, asemeni unui compas, că și în contextul celor mai grele încercări ne putem găsi calea către acel numitor comun și stâlp al societății: omenia.“Natura umană este una socială, avem nevoie de ceilalți pentru a supraviețui. Cuvintele “rămânem oameni” ne amintesc de faptul că firea umană este caracterizată de colaborare, generozitate și interacțiune. Cu toții avem nevoie de ceilalți pentru a supraviețui și nu doar în privințe materiale. Avem nevoie de ceilalți pentru a fi fericiți, pentru a ne înțelege pe noi înșine, pentru a ne bucura de viață și a o trăi la potențialul ei maxim.Am fost inspirați, în alegerea acestui mesaj, de vorbele renumite a le activistului pentru pace italian, Vittorio Arrigoni, care a fost ucis în Palestina cu câțiva ani în urmă.”

Siv Berdilla – “Nuanțe de Viu-Nemuritor”

O lucrare pentru Bacău, despre Bacău, din partea unui băcăuan. Povestea Teatrului Bacovia este o poveste despre uitarea valorilor și despre indiferența față de vestigiile culturale. O alegorie legată de degradarea vieții culturale a unui oraș care are nevoie de aceasta mai mult ca niciodată, “Nuanțe de Viu-Nemuritor” ilustrază drama unei societăți în tranziție care și-a pierdut interesul față de patrimoniu și față de moștenirea culturală generatoare de sens. Pictura murală ne pune față în față cu o realitate dureroasă, oferind deopotrivă indicii pentru rezolvarea problemelor legate de identitate și apartenență care devin din ce în ce mai apăsătoare.

“Lucrarea intitulată “Nuanțe de Viu-Nemuritor” își propune să amintească privitorului de grija pe care trebuie să o purtam monumentelor cu valoare culturală și istorică. Suntem moștenitori ai unui patrimoniu important, ceea ce ne face responsabili de a cultiva interes față de valorile naționale, de a privi și de a învăța din trecut pentru a fi mai înțelepți în prezent si in viitor. Lucrarea conturează silueta Teatrului Bacovia din Bacău și personifică Timpul, care ne poate oferi înțelepciunea vastă pe care avem privilegiul de a o mosteni, dar care poate de asemeni să dea uitării comorile pe care nu suntem pregătiți să le revendicăm.”

foto: Facebook: Zidart – Street Art Festival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *