Guvernul Cîțu a fost demis! Ce urmează ?

Moțiunea de cenzură depusă de PSD și susținută și de USR și AUR a fost adoptată marți, conform numărătorii paralele făcute de PSD și USR. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis, după aproximativ 11 luni de la învestire și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.

Voturile parlamentarilor PSD, USR PLUS și AUR au dat jos Guvernul condus de Florin Cîțu.

Moțiunea de cenzură a PSD a fost votată de 281 de parlamentari, cu 47 de voturi mai mult decât era necesar pentru a fi adoptată.

Ce urmează ?

Florin Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile. iar Președintele Klaus Iohannis va convoca partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier. 

Potrivit declarațiilor celor de la PSD, social-democrații nu și-au anunțat intenția de a propune un premier. Scopul fiind alegeri anticipate.

USR vrea un lat premier decât Florin Cîțu și refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR.

AUR a anunțat că vrea un guvern de uniune națională.

PNL: fie președintele nominalizează un premier de sacrificiu sau a doua propunere să fie Cîțu sau merg tot pe Cîțu, ca primă variantă.

Dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, și nu mai devreme de 60 de zile, Constituția prevede că președintele poate dizolva Parlamentul, ceea ce înseamnă alegeri anticipate.

Dacă președintele nu va declanșa anticipatele poate veni cu o a treia nominalizare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *