Imagini Rare. Viziteu, Ivancea, Necula, Lucian Bogdănel, Lungu și alții s-au rugat împreună pentru sănănatea și bunăstarea băcăuanilor

Marți, 4 ianuarie 2022, s-au împlinit șapte ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim ca arhiepiscop ales al eparhiei Romanului și Bacăului, iar evenimentul a fost cinstit și de aleșii județului Bacău cu evlavie și smerenie.

”Ai noștri” au ținut să fie prezenți la slujba săvârșită de un sobor de preoți din administrația eparhială și au reușit. Desigur că au fost prezenți și la ședința foto.

Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul Bacăului a stat alături de Cosmin Necula (fostul primar și adversarul numărul 1 în campanie-între timp s-au iertat), Valentin Ivancea a stat la poza de grup, în stânga IPS Ioachim, în timp ce în partea dreaptă a fost fotografiată Tudorița Lungu, actualul prefect și viitorul subprefect (presupunem). La slujbă și la poză a fost prezent și viitorul prefect-Lucian Bogdănel, care prin poziționarea în spatele IPS Ioachim Băcăuanul ”a reflectat” deminitate arhierească.

Din poza de grup nu au lipsit nici fostul președinte al CJ Bacău- Sorin Brașoveanu, directorul Spitalului TBC sau primarul Moineștiului, chiar dacă, ultimul dintre aceștia, a fost nevoit să se așeze în spatele distinșilor.

foto: aici

„Întâlnirea de astăzi este o ducere aminte a unui eveniment care în urmă cu 7 ani se înscria în istoria acestei eparhii sub o formă unică. Atunci Vlădica Ioachim a fost numit primul arhiepiscop ales al acestei de Dumnezeu păzite eparhii. Aș vrea să spun că fiecare om vine pe pământ cu un scop și încearcă să-și împlinească acest deziderat pe care Dumnezeu i l-a dat sub diferite forme….” – Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a Eparhiei Romanului și Bacăului (eprb.ro)

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, reflectând la demnitatea arhiereacă ce i s-a conferit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a spus că aceasta este o continuă jertfire de sine, iar responsabilitatea acestei slujiri reiese din grija părintească față cei pe care îi poartă în rugăciune:

„Consider că astăzi este ziua aniversară a eparhiei, întrucât ierarhul trebuie să se contopească cu eparhia care i-a fost rânduită de Sfântul Sinod pentru a o coordona din toate punctele de vedere. În cuvântul pe care l-am adresat atunci când am primit darul arhieriei, am spus că mitra care se așază pe capul arhiereului reprezintă coroana împărătească a înaltei preoții, însă când mi s-a pus acea mitră pe cap am simțit mai curând coroana de spini pe care contemporanii lui Hristos I-au așezat-o pe cap. Am încercat să urc pe propria Golgotă pentru a simți bucuria întâlnirii cu Hristos și aș putea spune că am satisfacții în calitatea mea de ceea ce sunt prin darul lui Dumnezeu. La început, când ți se dă o misiune, te simți singur, dacă nu ai conștiința prezenței lui Dumnezeu. În calea mea au ieșit însă oameni care m-au ajutat să duc crucea mai departe și coroana de spini pe care să o așez pe dealul Golgotei. Dacă este să mă refer la responsabilitatea unui ariereu, este suficient să mă gândesc la cele peste șase sute de mii de fii și fiice duhovnicești ai eparhiei și la cei șapte sute de preoți care slujesc în parohiile ce fac parte administrativ-canonic din Arhiepiscopia noastră”.

În încheierea cuvântului său, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre reabilitarea Spitalului Precista din Roman, un proiectul de suflet pentru care, împreună cu cei implicați în realizarea lui, a depus eforturi susținute și care este o împlinire în memoria episcopului nepereche Melchisedec Ștefănescu:

„La întronizarea mea ca arhipăstor al acestei eparhii am spus că aș vrea să fac multe lucruri, pe multe le-am împlinit, iar altele sunt în curs de finalizare. Mă gândesc la faptul că Spitalul Precista este un proiect amplu care așteaptă să fie finalizat, ca o împlinire în amintirea marelui episcop al Romanului Melchisedec Ștefănescu. Iar dacă el a spus despre Roman că este azilul bătrâneților lui, eu aș spune că Spitalul Precista este azilul bătrâneților mele. Văzând cum se repară fiecare rană a acestui edificiu spitalicesc provocate de negura vremurilor și ostilitatea istoriei, voi considera că va fi o rană vindecată  a sufletului meu. Vă mulțumesc pentru bilanțul pe care l-ați făcut și pentru contribuția fiecăruia la această liturghie pentru că viața noastră trebuie transformată în liturghie, altfel totul este în van. Sperăm ca Dumnezeu să ne țină sănătoși și împreună pentru a putea să împlinim lucrarea ce ne-a fost rânduită de Dumnezeu pentru a o împlini și să se recunoască în ea”.

Apoi, toți cei prezenți s-au deplasat în sala de conferințe a Casei „Sf. Ierarh Dosoftei” pentru a participa la partea a doua a evenimentului din această zi, ce a constat în lansarea volumului „Pridvoare. Monografia centrului eparhial de la Roman”, apărut la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în anul 2021, de către dna Mioara Ignat, inspector eparhial. (eprb.ro)

foto: eprb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *