Interviu. Cristian Ghingheș: ”Voi cere judecătorilor să constate că este o decizie strict politică, nicidecum pe considerente administrative, cum tot încearcă fără succes primarul să afirme!”

Marți, 31 august, primarul Lucian Stanciu Daniel Viziteu, i-a retras atribuțiile vicerprimarului Cristian Ghingheș. Apoi i-a ”oprit” și accesul la orice document, orice informare, orice demers intern. Viziteu și-a motivat decizia prin faptul că viceprimarul nu și-a făcut treaba. Motivație, pe care Ghingheș, o scoate din calcul, și consideră că e vorba doar despre o ”combinație” politică.

Reporter: Vă gândiți la o acțiune în instanță?

Cristian Ghingheș: Categoric voi cere judecătorilor să constate că este o decizie strict politică, nefundamentată și pe lângă lege, nicidecum pe considerente administrative, cum tot încearcă fără succes primarul să afirme. Imaginea nu îmi poate fi lezată de niște minciuni scornite după ce am refuzat să cedez postul de viceprimar, mai ales că băcăuanii văd ce se întâmplă. Mai degrabă avem de a face cu o lezare a speranțelor pe care cei care ne-au ales și le-au pus în noi, mulți susținători scriindu-mi că toată coabitarea cu Necula și ai lui este de noaptea minții.

Reporter: Ce vă reproșați în calitate de viceprimar?

Cristian Ghingheș: Ca viceprimar, nimic, nici macăr ca l-am ajutat pe primar ca în toate aceste luni să își îndeplineasca atribuțiile proprii: urbanism, învățământ, tineret, mobilitate urbană etc. În schimb, am ceva să îmi reproșez ca om politic: că am fost naiv să consider că toți cei din jurul meu au ca prioritate dezvoltarea orașului și că sunt ghidați de principii în treburile publice.

Reporter: Realizări, în calitate de viceprimar?

Cristian Ghingheș: Am demarat resistematizarea spațiilor verzi prin desființarea gardurilor și construcțiilor care erau pe domeniul public (deja sunt multe zone care acum sunt aerisite), avem un oraș cu mult mai puțin praf după campaniile în premieră de spălare mecanizată a străzilor, am început colectarea selectivă și efectele încep să se vadă, am deschis adăpostul pentru câini către ONG-uri prin noul regulament și am rezolvat lipsurile istorice semnalate de autoritățile de control, am inițiat noul mecanism de burse pentru peste 10.000 de elevi după 10 ani de nerespectare a legii, am început să luăm măsuri pentru decongestionarea traficului în Comisia de circulație la baza căreia au stat demersurile mele și chiar aș spune că am ținut serviciile publice pe linia de plutire în toată perioada lungă în care nu am avut un buget funcțional. Nu pot să nu amintesc eforturile din Comisia tehnică de urbanism, de unde am pus pe stop debandata urbanistică și am demarat noul Plan urbanistic general, Regulamentul pentru publicitate, fațade și estetică urbană, dar și colaborarea cu Ordinul Arhitecților. Toate acestea în timp ce în primărie am simțit că am fost faultat la fiecare pas încă din primăvară, funcționarilor sugerându-li-se să urce mai puțin la etajul 3, unde avem birourile ambii viceprimari, pe lângă toate presiunile repetate de a demisiona pentru a face loc unui viceprimar pus de fostul primar Necula.

Reporter: Cine credeți că va fi noul viceprimar, în locul dv?

Cristian Ghingheș: Momentan nu există această perspectivă, mai ales că voi merge în instanță dacă se caută golirea de conținut a mandatului acordat de cetățeni. Cel mai bine ar fi să îl întrebați pe dl. primar, el știe cel mai bine ce negocieri a purtat și în schimbul a ce.

Reporter: Mai sunteți în biroul de viceprimar ?

Cristian Ghingheș: Săptămâna aceasta sper să depun plângerea prealabilă, iar ulterior voi depune și acțiunea în instanță pentru a-mi recăpăta cât mai curând atribuțiile. Între timp, mă ocup de comisiile și treburile în care sunt deja angajat: Comisia Tehnică de Urbanism, Comisia de circulație, grupurile de lucru pentru regulamentele aflate în procedurile interne (publicitate, fațade, estetică urbană, spații verzi etc), dar și să preiau problemele cetățenilor și să mă asigur că sunt rezolvate. Așadar, nu văd niciun motiv pentru eliberarea biroului sau chestiuni de acest gen de vreme ce sunt în continuare viceprimar și am treburi publice de rezolvat.

Interviu 1.09.2021. foto: FB Cristian Ghinghes

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. Ghinghes nu traieste in Bacau,daca spune ca au spalat strazile si s-a ocupat de curatenie.Categoric bate campii ,la fel ca si Primarul.Nicicand Bacaul nu a aratat mai mizerabil ca acum,Jenant sa minti ca la usa cortului.

error: