Ioan Dănilă a primit distincția de „Cetățean de Onoare al județului Bacău”

Ziua de astăzi, 29 septembrie 2020,  reprezintă un moment important al vieții culturale băcăuane prin valența simbolică a gestului Consiliului Județean Bacău de a conferi titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Bacău”, domnului conferențiar universitar dr. Ioan Dănilă.

   Personalitate culturală multiplă a cărui activitate s-a reflectat atât în sfera pedagogică precum și în cea gazetărească, profesorul Ioan Dănilă are o biografie profesională impresionantă.

    Este autor și coautor a numeroase lucrări filologice, tratate, cursuri, manuale, lucrări publicate în volume colective. Este, de asemenea o prezență constantă la conferințe, simpozioane naționale și internaționale, proiecte de cercetare și alte activități științifice.

    Doctor în filologie, domnul Dănilă a avut o contribuție remarcabilă în activitatea devenirii culturale și educaționale a județului Bacău prin propunerea ca universitatea de stat din Bacău să poarte numele lui Vasile Alecsandri. În paralel cu activitatea editorială s-a implicat, în calitate de președinte executiv al Societății Cultural-Științifice ”Vasile Alecsandri” Bacău, în organizarea a patru ediții ale Reuniunilor Culturale ”Alecsandriada” iar în anul 2018 a Bicentenarului Vasile Alecsandri.

    Profesorul Ioan Dănilă a investigat și tezaurul cultural băcăuan, asumându-și un subiect deosebit de dificil – salvarea Casei ”Vasile Alecsandri” din Bacău. A reușit, în urma unui proces îndelungat să obțină din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție decizia de recuperare a monumentului istoric de categoria A. Prin intermediul Consiliului Județean Bacău, toate aceste eforturi s-au concretizat în 2019, prin cumpărarea de către instituție a imobilului.

    Tot domnului Ioan Dănilă i se datorează și documentarea definitivă a datei și locului de naștere a poetului Vasile Alecsandri (14 iunie 1818, Bacău), pe temeiul mitricii de naștere emise de Mitropolia Moldovei în anul 1835.

Personalitate prodigioasă în domeniul educației si culturii bacauane, a cărei activitate pedagogică și gazetărească a depășit de mult granițele județului nostru, profesorul Ioan Dănilă se impune, în primul rând, prin anvergura spiritului său. Este mai mult decât onorant să fim contemporanii domniei sale iar titlul conferit astăzi este doar un modest semn de recunoștință pentru toate realizările remarcabile prin care domnul Ioan Dănilă și-a pus amprenta asupra vieții intelectuale băcăuane. Vă mulțumim, domnule Profesor, în numele întregii comunități băcăuane, au fost cuvintele pline de emoție rostite de președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, la conferirea titlului de Cetățean de Onoare.

Sursa: csjbacau.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *