Județul la bani mărunți!

Și în Bacău se poate face treabă, dar nu se vrea. De ce nu se face nimic?

Luând județul de la cap la coadă și analizând activitatea unor primari, s-a ajuns la o concluzie cât se poate de clară: deși au fost pompați mulți bani, se pare că aceștia au fost folosiți pentru distrugerea județului, nu pentru dezvoltarea lui.

Majoritatea proiectelor au fost efectuate extrem de precar, iar unele doar pe hârtie. Singurele beneficii le-au avut aleșii locali, parlamentarii și firmele de casă ale acestora.

Cum de s-a ajuns la o astfel de situație rușinoasă?

Oricât am încerca să găsim explicații indulgente, acestea nu există. Adevărul este că totul se rezumă la un singur lucru: se poate, dar nu se vrea.

După analiza activității unor primari, se constată că aceștia au o implicare aproape inexistentă. Majoritatea primăriilor nu au proiecte executate iar achizițiile publice vizează doar aspecte minore precum birouri, computere, maculatură, combustibil, majoritatea la supra preț și – foarte important – numeroase contracte de consultanță. Mai au un pic și primarii vor avea nevoie de consultanță și pentru selectarea ofertei în procedura achiziției de hârtie igienică, fiindcă spre asta ne îndreptăm.

Majoritatea aleșilor din județ doar numără mandatele, în timp ce oamenii sărăcesc pe zi ce trece.

Nu mai vorbim de lipsă de bani, aici vorbim pur și simplu de nepăsare, totul desfășurându-se pe principiul „merge și așa”.

Bineînțeles că o parte de vină o au și cetățenii, deoarece le-au acordat acelor primari prea multe mandate, iar asta le-a dat timp să-și instaureze puterea la nivel local.

Majoritatea primarilor și-au consacrat longevitatea pe tronul UAT-urilor prin cumpărarea de voturi, favorizarea asistaților social, anumitor categorii etnice, angajarea la stat a prietenilor, rudelor și protejarea unor antreprenori locali. În schimb, în campania electorală se mobilizează tot sistemul construit de primar pentru a scoate voturile necesare unui nou mandat. Pe lângă toate aceste practici se numără și lipsa prezenței la vot, din varii motive, majoritatea fiind nejustificate. Un alt factor este declinul demografic, deoarece tot mai mulți oameni părăsesc mediul rural și se îndreaptă tot mai mult spre cel urban.

Așadar, ne întrebăm: oare care sunt soluțiile pentru a ne trezi din acest coșmar al hoției și nepăsării?

Soluția este destul de simplă dar, pe cât de simplă, pe atât de departe este de aplicat.

Când oamenii vor învăța să renunțe la individualism și vor gândi unitar, pentru binele tuturor, atunci se vor schimba lucrurile și totul va începe să funcționeze.

Când oamenii nu vor mai tolera ca cineva să-și bată joc de banii și sănătatea lor, atunci vor apărea primele semne ale democrației adevărate. Până atunci, însă, nu facem decât să mimăm democrația și să trăim sub același comunism în care fiecare se descurcă cum poate și nimănui nu-i pasă dacă vecinul are sau nu ce pune pe masă copiilor, atât timp cât el are burta plină…

Bacăul face parte din categoria județelor care au înregistrat printre cea mai mare depopulare în ultimii 10 ani. Investițiile majore nu sunt vizibile, iar în acest ritm în județul nostru vor rămâne doar asistații social, cetățenii de etnie, bătrânii și edilii locali cu rudele numeroase angajate în instituțiile publice.

După ce în urmă cu două săptămâni evidențiam unele potlogării din Primaria Săucești (PSD), între timp ne-au parvenit pe surse unele informații și despre edilul ”vedetă” pe rețelele de socializare și anume TIFAN ȘTEFAN de la Berzunți (tot PSD).

Aflat la al treilea mandat, acest primar este constant prin metodele aplicate în administrația locală și nu se dezice de la practicile sale, copiate parcă de la primarul Vasile din Las Fierbinți.

Pentru maximizarea propriilor avantaje, conform surselor noastre, angajații Primăriei Berzunți – în timpul orelor de program – sunt solicitați, trimiși și puși să muncească atât în gospodăria edilului, cât și în beneficiul unor societăți comerciale controlate de acesta sau pentru terțe societăți private.

Nu știm cum se nimerește dar, după cum vedem, se potrivește cu personajele din Săucești, toți laolaltă și în bloc în slujba marelui mogul de la PSD Bacău.

Chiar omițând acest amănunt semnificativ, merită amintit că TIFAN ȘTEFAN, deși a halit voturile și banii cetățenilor din comună trei mandate, după cum spuneam, va trebui să ”sprijine” și la următoarele alegeri rezultatele ”spectaculoase” ale PSD în județ.

Pentru acest fapt primarul nostru întreprinzător caută să umple pușculița, știind foarte bine că în 2024 tronul nu se mai cumpără ca pe vremuri, de la turci, ci direct de la marele mogul, care nu va accepta ca primarul să ”drojdească”, iar PSD doar să plătească…     

Anonimus CCM – colaborator Radio Easy

PRECIZĂRI: Legea nr. 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul editorial sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *