Foto: miscareaderezistenta.ro

La mulți ani, Ecaterina Szabo!

Născută la 22 ianuarie 1968, în localitatea Zagon, județul Covasna, micuța Katy a început să practice gimnastica de la vârsta de 6 ani, la școala din Onești, sub îndrumarea antrenorilor Bela și Marta Karoly si a continuat cariera strălucitoare adunand 28 de medalii dintre care 15 de aur.

A realizat în perioada 1980-1987 un palmares de excepție. Debutează la CE de junioare de la Lyon (1980) unde cucerește 4 medalii de aur la individual compus, bârnă, sărituri și sol.

Este câștigătoare CI ale României, edițiile 1982-1984. La Campionatul European de senioare de la Goteborg (1983), E. Szabo câștigă 2 medalii de aur la paralele și sol, una de argint la sărituri și una de bronz la individual compus, iar la europenele de la Helsinki (1985) o medalie de argint la sărituri.

La CM de la Budapesta (1983) cucerește titlul mondial la sol, pe cel de vicecampioană la sărituri, paralele și pe echipe și o medalie de bronz la individual compus. În 1985, la CM de la Montreal obține 3 medalii de argint la sărituri, bârnă și pe echipe, iar în 1987, la Rotterdam câștigă împreună cu echipa medalia de aur și o medalie de bronz la bârnă.

A reușit să obțină între 1983 și 1984, 17 note de zece, devenind Regina JO din Los Angeles. Cel mai mare succes din cariera sa îl realizează la JO din 1984 când cucerește 4 titluri de campioană olimpică cu echipa, la sărituri, bârnă și sol, precum și medalia de argint la individual compus. A fost cea mai premiată sportivă a acelei ediții.

Retrasă din activitatea competițională, a devenit antrenoare și arbitru internațional dar si maestru emerit al sportului. Inclusă în Hall of Fame (Oklahoma) alături de celebrități mondiale din rândul gimnaștilor din toate timpurile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *