Majoritatea copiilor din țările sărace sunt intoxicați cu plumb printr-un condiment „falsificat„ cu acest metal

Otrăvirea cu plumb a devenit o problemă de sănătate la nivel global, fiind neglijată în mod intenționat de către liderii politici, mai ales în țările cu venituri mici, unde sunt de trei ori mai mulți oameni care suferă de cancer pulmonar din cauza mediului poluant.

Intoxicația cu plumb se manifestă prin comportament violent, tulburări cardiace și renale, tulburări de inteligență și moarte prematură, intoxicație suferită și de aproape 815 milioane de copii, la nivel mondial.

De curând, într-un număr din luna octombrie al revistei Lancet Planetary Health, s-a estimat că 5.5 milioane de oameni au murit în anul 2019 din cauza intoxicării cu plumb, dezvoltând boli cardiovasculare grave și deces cauzat de cancerul pulmonar.

Calculând costul deceselor premature, Banca Mondială precizează că suma reprezintă 5.3% din PIB-ul mondial.

De asemenea, intoxicația cu plumb a dvenit o barieră semnificativă în calea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă a ONU.

Din păcate, copiii sunt cei mai vulnerabili la această afecțiune, deoarece sunt predispuși să pună în gură obiecte cu plumb, cum ar fi jucării acoperite cu vopsea care conține plumb, dar și din cauza faptului că oasele și organele lor absorb foarte repede metalul consumat.

Se cunoaște că plumbul este o neurotoxină care traversează mai ușor bariera hemato-encefalică la vârste mai mici, agravând și sănătatea mentală.

Este îngrijorător faptul că, în țările sărace, plumbul este folosit atât la vopsele, medicamente tradiționale, condimente sau chiar la vase de gătit cu smalț de plumb.

CGD a unit 47 de studii care arată clar că rezultatele la matematică, citire și IQ sunt mai mici și că aproximativ o cincime este diferență totală la testele copiilor din țările bogate comparativ cu țările sărace din cauza expunerii la plumb.

În cazul țărilor bogate s-au introdus legi stricte și s-au investit miliarde de dolari în abordarea cauzelor otrăvirii cu plumb. Acest lucru nu este valabil în cazul țărilor sărace, deoarece încă se găsesc chiar și vase de gătit cu smalț de plumb, care se infiltrează la alimente.

De asemenea, se creează zone tampon între instalațiile minere și zonele rezidențiale care contribuie la contaminarea solului și aerului în țările sărace.

De aici și absența unor standarde de siguranță și de mediu bine aplicate pentru reciclatorii de baterii plumb-acid.

CGD estimează că ajutorul specific de 350 de milioane de dolari, în perioada 2024-2030, va fi suficient pentru a reduce semnificativ expunerea la plumb în țările cu venituri mici, dar să existe un angajament și din partea liderilor politici.

Știați că în Bangladesh, turmericul (curcuma) este amestecat cu plumb pentru a-l face mai strălucitor?

În anul 2019, turmericul din Dhaka avea în conținut cantități detectabile de plumb, iar până în 2021, această cantitate a scăzut la zero.

Așadar, Organizația Mondială a Sănătății pregătește în prezent recomandări privind prevenirea expunerii la plumb. De asemenea, autoritățile de sănătate publică vor lua măsuri pentru protecția sănătății copiilor și adulților.

Sursa digi24.ro

Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *