Managementul POR 2021-2027 va fi gestionat la nivel regional

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a întrunit miercuri, 11 decembrie 2019, la Piatra Neamț, într-o ședință de analiză și bilanț la sfârșit de mandat. În perioada 2018-2019 funcția de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a fost asigurată de președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, iar funcția de vicepreședinte a fost deținută de către președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.
În cadrul ședinței au fost aprobate mai multe documente, care vor influența în mod decisiv modul în care județele din regiunea Nord Est vor beneficia de investiții în viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, în perioada 2021-2027, prin Programul Operațional Regional.

Discuțiile din cadrul ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-au concentrat pe necesitatea simplificării procedurilor de licitație. În prezent, deși sunt multe contracte pentru care s-a semnat contractul de finanțare încă din 2017, în urma procedurilor greoaie de licitații, nici acum, în 2019, nu este desemnat un câștigător al execuției lucrărilor. Acestea au fost o piedică semnificativă în derularea proiectelor finanțate prin POR 2014-2020, și deși legislația în domeniu s-a schimbat recent, ea nu asigură însă o scurtare semnificativă a perioadei de la semnarea contractului de finanțare până la semnarea contractului de execuție și finalizarea lucrărilor.

Am solicitat simplificarea procedurilor de licitații, ne dorim accelerarea implementării proiectelor. Sunt contracte de finanțare care au fost semnate în 2017 și 2018 și nici acum nu avem un executant al lucrărilor. Aici apare o întârziere de aproximativ doi ani între data semnării contractului de finanțare și data semnării contractului de execuție”, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est în perioada 2018-2019.

În acest context, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a luat câteva decizii pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene.
În prezent, întreaga regiune are doar 3 reprezentanți permanenți la Bruxelles. Propunerea membrilor Consiliului a fost aceea de a întări capacitatea Biroului de Reprezentare al Regiunii Nord-Est la Bruxelles, astfel încât fiecare județ să aibă cel puțin un reprezentant permanent, care să asigure o informare directă și în timp util.
Țări ca Polonia, care a avut rezultate de excepție în atragerea fondurilor europene, au sute de posturi, pentru fiecare regiune, în capitala Uniunii Europene. O altă prevedere, care va întări tendința de regionalizare și descentralizare, este aceea că autoritatea de management pentru POR 2021-2027 va fi la nivel regional.

Acesta este un pas foarte important, finanțările pe POR 2021-2027 vor fi gestionate la nivel de regiune. Vor fi eliminate astfel unele bariere birocratice, accesul autorităților locale va fi mai rapid”, a mai declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

În cadrul ședinței au fost aprobate contribuțiile consiliilor județene la Fondul de Dezvoltare Regională și la bugetele Birourilor Regionale de Cooperare Transfrontalieră Iași și Suceava, pentru anul 2020 dar și Bugetul de venituri și cheltuieli al ADR Nord-Est pentru următorul an și a fost desemnată o nouă conducere.

Sursa: csjbacau.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *