Măsuri specifice de control în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS CoV 2

În conformitate cu dispozițiile transmise de A.N.S.V.S.A., D.S.V.S.A. Bacău, în colaborare cu celelalte instituții de control abilitate, efectuează controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind desfăşurarea activităţilor de preparare, servire şi consum a produselor alimentare, în spaţiile special amenajate, din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică şi/sau prepararea şi comercializarea către consumatorii finali a produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi non-alcoolice pe perioada stării de alertă.
Controalele se desfășoară în echipe mixte, cu frecvență mărită, inclusiv în zilele de weekend, cu raportarea zilnică a rezultatelor acțiunilor de verificare și control.

Pentru a veni în sprijinul operatorilor economici, și a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă, reamintim o serie condiții esențiale în limitarea răspândirii infecțiilor COVID-19:

  • Revizuirea circuitelor funcționale de producție, preparare, livrare și servire este esentială și trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecție sanitară pentru a împiedica posibila infecție cu virusul SARS – CoV 2, dar, în acelasi timp, să nu afecteze siguranța alimentelor.
    Printre măsurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu, înainte de reluarea activităților, se numără:
  • verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activităților permise,
  • revizuirea planurilor de igienizare și dezinfecție, în sensul creșterii frecvenței acestor acțiuni și a realizării lor cu produse biocide adecvate,
  • verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecții alimentare și instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV 2.

Cerințele care vizează asigurarea protecției clienților/consumatorilor sunt cele legate de:

  • triajul observațional al acestora,
  • realizarea adecvată a dezinfectării meselor după plecarea clienților, a dezinfectării tuturor spațiilor/ suprafețelor unde au acces clienții, a ustensilor folosite în timpul servirii meselor,
  • asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienților, informarea adecvată a clienților, precum și
  • asigurarea distantării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea fizică cu și între clienți.
    Acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constata nereguli grave care periclitează sănătatea cetățenilor, neglijență sau chiar dispreț față de prevederile legale, se vor aplica sancțiuni, care pot merge până la suspendarea activității unității respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *