Medicii veterinari din Judeţul Bacău au protestat față de subfinanțarea activităților

Medicii veterinari de liberă practică din Judeţul Bacău au protestat luni 09.11.2020 prin suspendarea activităţilor sanitar veterinare contractate cu ANSVSA (certificarea animalelor, inspecţii, recoltări probe, vaccinări).

Revendicările medicilor veterinari din Judeţul Bacău ca de altfel în toată ţara sunt legate de neaplicarea prevederilor legii 236/2019 care prevede achitarea sumei de 10.000 lei pentru fiecare contract , iar ANSVSA nu a achitat nici până în prezent sumele prevăzute în legea 236/2019 şi OUG 117/2020.

În acest sens Colegiul Medicilor Veterinari din Judeţul Bacău a purtat dialog de nenumărate ori cu instituţiile statului însă fără niciun rezultat.  La nivel naţional Colegiul Medicilor Veterinari din România a făcut demersuri inclusiv la instituţiile abilitate din cadrul Guvernului dar ANSVSA refuză să îndeplinească prevederile legale sub acoperirea diferitelor lacune legislative care nu au nicio legătură cu prevederile legii 236/2019. În legea 236/2019 capitolul 4 articolul 1 este prevăzut plata fiecărui contract, iar ANSVSA doreşte plata diminuată pentru unele contracte, lucru care îi nemulţumeşte profund pe medicii veterinari de liberă practică cu acord cadru deoarece munca prestată şi riscurile la care se expun este aceiaşi.

În Judeţul Bacău am acţionat în Instanţă iar după judecarea procesului,  ANSVSA este obligată să achite sumele prevăzute de lege. Au fost parcurse toate etapele de negociere şi încercări de soluţionare pe cale amiabilă dar fără rezultat.

Forma de protest care se declanşează va dura până la soluţionarea problemelor.

„Medicii veterinari sunt nemulţumiţi şi protestează pentru că din anul 2013 tarifele cu care sunt plătiţi  pentru acţiunile contractate cu statul au rămas aceleaşi şi sunt preţuri derizorii care nu acoperă cheltuielile pentru aceste acţiuni, cheltuieli care sunt suportate de cabinetele medicilor veterinari de liberă practică. Pe această temă a măririi tarifelor a fost un proces la Înalta Curte de Justiţie care a fost câştigat de Colegiul Medicilor Veterinari din România dar ANSVSA refuză să îl pună în executare.” Dr. Diac Cecilia, Preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Bacău.

În condiţiile în care pandemia este în plină evoluţie,  medicii veterinari sunt expuşi riscului maxim de contaminare deoarece acţiunile sanitar veterinare sunt efectuate la domiciliu proprietarilor care nu de fiecare dată respectă prevederile legale privind măsurile de protecţie, de aceea echipamentul pentru protecţie este asigurat din resurse proprii de către medicii veterinari, şi solicită ca pentru perioada pandemiei să li se asigure echipamente de protecţie pentru      SARS- CoV2 şi pentru virusul Pestei Porcine Africane deoarece sunt suficiente focare în care sunt nevoiţi să participe pentru limitarea focarelor.

„Conform Codului de Etică şi Deontologie Veterinară, avem obligaţia de a interveni doar în situaţiile de urgenţă care pun în pericol viaţa animalului, de aceea considerăm un abuz în a ne expune la efectuarea celorlalte activităţi sanitar veterinare fără asigurarea echipamentelor de protecţie necesare.” a încheiat Dr. Diac Cecilia, Preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Bacău.

În urma discuţiilor purtate cu DSVSA Bacău după protestul de luni 09.11.2020, sunt interprinse demersuri pentru semnarea unor acte adiţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *