Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și președintele Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), Robert Stredie, au semnat joi, 30 iulie a.c., un Protocol de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe și Liga Studenților Români din Străinătate, în vederea promovării în străinătate a imaginii României și susținerii intereselor comunităților de studenți români din afara țării.
Protocolul actualizează cadrul formal de colaborare cu MAE inițiat în anul 2015 și prevede facilitarea contactelor cu organizații, instituții și specialiști din străinătate, efectuarea de stagii de practică în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, organizarea de activități de diplomație publică de interes pentru studenții români din străinătate, precum și identificarea, în comun, a celor mai eficiente metode de valorificare a expertizei și potențialului acestora și de promovare a imaginii României.
Cu ocazia semnării documentului, ministrul Bogdan Aurescu și președintele LSRS au trecut în revistă proiectele concrete pe care organizația le are în vedere în perioada următoare și modalitățile concrete de colaborare cu MAE în acest sens.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat angajamentul MAE pentru continuarea susținerii intereselor studenților români din străinătate, în special în contextul provocărilor generate de pandemia de COVID-19. Ministrul afacerilor externe a subliniat, totodată, caracterul esențial al contribuției tinerilor români la promovarea priorităților de politică externă, precum și la dezvoltarea societății românești în ansamblul său.
Președintele LSRS a mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru deschiderea oferită de instituție, inclusiv prin buna colaborare cu misiunile României din străinătate, și a arătat că pentru organizație semnarea noului protocol de colaborare semnifică o revalidare a misiunii, integrității și profesionalismului LSRS.
Reprezentantul LSRS a mulțumit în mod deosebit Ministerului Afacerilor Externe pentru sprijinul oferit studenților pe durata crizei generate de pandemia de COVID-19, în special pentru asistența consulară și eforturile de repatriere a studenților care se aflau la studii în străinătate în această perioadă.