Ministrul Mediului recunoaște că nimeni nu știe numărul urșilor din județul Bacău. Fostul prefect vorbea de 500!?

Aflat în vizită de lucru în Bacău, Ministrului mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS, a fost sincer recunoscând că nimeni nu știe care e numărul urșilor. Mai mult, acesta a explicat că la ora actuală ne bazăm pe niște cifre din anul 2016. Întrebat despre situația urșilor, minsitrul și-a adus aminte în timpul conferinței că a uitat să dezbată subiectul cu autoritățile băcăuane, și că e foarte bine că am ridicat problema.

”Din 2016 încoace nu există nicio evaluare a populaţiei de urși, una oficială. Nimeni nu poate să spună astăzi care este numărul urşilor dintr-o anumită regiune. Eu vă pot spune că numărul apelurilor la 112 creşte. La fel și numărul pagubelor raportate. În judeţul Bacău au fost raportate peste 50 de pagube anul acesta, asat vă pot spune oficial. e sigur faptul că populaţia de urs a crescut”, Ministrului mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS.

500 de urși ?!

La jumătatea lunii august, fostul prefect – Leonard Bulai a ”etalat” în spațiul public informația că în județul Bacău ar fi aproximativ 500 de urși.

” Ca urmare a apariției OUG 81/2021, prefectul Leonard Bulai și subprefectul Narcis Jitaru s-au întâlnit astăzi, în ședință de lucru, cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții pe linia implementării noii legislații cu privire la prevenirea și combaterea atacurilor urșilor. Numai anul aceasta, s-au emis 38 de alerte cu privire la prezența ursului în apropiere de localități, cele mai cunoscute cazuri fiind la Slănic Moldova și Cașin. În județul Bacău, efectivele de urși (circa 500 de exemplare) sunt mult peste efectivul optim (61).”

Întrebat la acel moment, de unde știe că ar exista 500 de urși, fostul prefect, a argumentat cu o informare primită de la instituțiile abilitate.

Noi i-am arătat un document care arăta alte cifre. Potrivit celor de la Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, în anul 2017 erau 362 de urși, în anul 2018 – 399,( 37 de urși în plus față de anul anterior), în anul 2019 – 412 urși ( 13 urși în plus față anul anterior și 50 de urși în plus față de anul 2017), în anul 2020 sunt 344.

În anul 2021, potrivit informării făcute de Leonard Bulai, efectivul de urși ar fi crescut cu 156….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *