Munca la negru sancționată de inspectorii ITM

În cursul acestei luni, au fost controlaţi 272 de angajatori și au fost aplicate 41 amenzi, totalizând 376.800 lei.

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 126 de angajatori la care lucrau 8452 salariați. Au fost aplicate 28 sancţiuni contravenţionale, din care 10 avertismente și 18 amenzi  în valoare totală de 201.800 lei.

Astfel, au fost depistați 6 angajatori care practicau muncă fără forme legale (9 persoane), fiind aplicate 6 amenzi pentru munca la negru, în valoare de 170.000 lei.

Din totalul amenzilor aplicate pentru munca nedeclarata 6 sanctiuni au fost pentru neincheierea contractului individual de munca in forma scrisa , o amenda pentru netransmiterea contractelor individuale de munca in Registrul general de evidenta salariatilor (REVISAL), o amenda pentru un salariat care avea contractul de munca suspendat dar a fost gasit prestand activitati in cadrul firmei si o persoana care avea incheiat contract individual de munca cu timp partial si desfasura activitate in afara orelor de lucru.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  126 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 243 sancţiuni contravenţionale  din care 220 avertismente si 23 amenzi în valoare totală de 175.000 lei.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 13comunicari de evenimentedintre care 1 accident mortalsi 12 fiindsoldate cu incapacitate temporară de muncă.

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare
  • lipsa control medical
  • neintocmire plan de prevenire si protectie
  • echipamente de munca necorespunzatoare

In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus inspectorii ITM au efectuat 111 controale din care 49 in colaborare cu alte institutii si 4 pe timp de noapte. In timpul actiunilor de verificare au fost gasite 61 de deficiente  fiind aplicate 56 de avertismente si 5 amenzi in valoare de 10.000 lei.

Principalele nereguli sanctionate au fost: nerespectarea masurilor impuse de lege in ce priveste prezentarea certificatului verde, lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati  ,  neasigurarea triajului observational la intrarea in societate , lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus si unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2.

Pe parcursul lunii noiembrie, au fost inregistrate 36 de sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 29 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.

La sfarsitul lunii noiembrie Inspectia Muncii a organizat « Campanie în domeniile  fabricării produselor de brutărie,  produselor făinoase și comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate CAEN 107 și 4724 ». In cadrul acestei actiuni au fost verificate prevederile normative privind reglementarea relatiilor de munca si cele privind securitatea si sanatatea in munca.Inspectorii ITM Bacau a verificat 22 de societati comerciale din domeniul vizat, 20 dintre acestea primind 42 de sanctiuni, din care 39 au fost avertismente si 3 amenzi in valoare totala de 17.000 de lei.

Principalele nereguli sanctionate au fost : neintocmirea Instructiunilor Proprii SSM pt. echipamentele de munca utilizate , neluarea masurilor pt. acordare prim ajutor, instruire necorespunzatoare, instruire insuficienta a lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca  si negarantarea in plata a salariului minim pe economie.

Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul

DAN BUFTEA                            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *