Antreprenorii trebuie să actualizeze codurile CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională) în 2025, altfel riscă amenzi de câteva mii de lei.
Afectate de noile modificări sunt atât SRL-urile, PFA-urile, cât și întreprinderile individuale (II) sau familiale (IF).
De la 1 ianuarie 2025 s-au actualizat noile coduri CAEN. Antreprenorii trebuie să urmărească aceste modificări și să facă trecerea, dacă este necesar, de la codurile vechi la cele noi, la Oficiul pentru Registrul Comerțului.

Amenzi drastice pentru antreprenorii care nu modifică codurile CAEN
Antreprenorii trebuie să facă modificările necesare acolo unde este cazul. Pentru firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile coduri CAEN este obligatorie. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN, se va face treptat, astfel: fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate, fie cu ocazia înregistrării unei alte mențiuni în Registrul Comerțului. În cazul în care actualizarea CAEN nu implică modificarea obiectului de activitate în sine, firmele respective vor completa un formular tip „Cerere de înregistrare în registrul comerțului” (Anexa 2a la viitorul ordin), caseta V, punctul 8, dedicat actualizării obiectului de activitate CAEN.
Nu va fi nevoie să depună în susținerea cererii actul constitutiv actualizat, declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității, hotărârea adunării generale/directorat/decizie a Consiliului de Administrație (CA).
Potrivit specialiștilor din domeniul juridic, actualizarea codurilor CAEN prin versiunea CAEN Rev. 3 nu este doar un pas tehnic, ci un proces care poate influența activitatea economică și competitivitatea pe piața din România. De asemenea, cei care nu fac aceste modificări în 2025 riscă amenzi drastice.