O cruce de fier cu drapelul României, în locul tragediei în care cinci copii s-au înecat în Siret. Ministrul Mediului:”Este de nepermis ca, în urma unei tragedii, să nu se ia măsuri!”

”La Multi Ani, iubirea lui mami! Astăzi ai fi împlinit 15 anișori, dar cu regrete eterne, și mă doare inima, spun DUMNEZEU Să vă ierte și pe tine și pe frățiorul tău Răzvan Ionuț și Eduard Gabriel-îngerașii mamii. Vă iubesc!” e mesajul postat de mama celor doi frați care, pe 1 august a.c., s-au înecat în Siret, în ziua în care Răzvan Ionuț trebuia să-și serbeze ziua.

1 august, ziua neagră trecută pe crucea de fier

În aceea zi, mai mulți copii, de loc din comuna Bahna, au plecat la scăldat, în apele Siretului, în zona satului Cotu Grosului. Au încercat cu disperare să se salveze unul pe altul, dar nu au reușit….Aveau între 14 și 18 ani. Doi erau frați. 

 Părinții au pus o cruce cu drapelul, în locul tragediei

Pe crucea înaltă de doi metri, din fier, părinții au scris numele copiilor care au pierit în apele râului, alături de data nașterii și cea a morții.

Cele cinci suflete plecate în ceruri: Gabriel Eduard, Claudiu Andrei, Alin Luis, Costel Lorenzzo și  Răzvan Ionuţ.

Prezent în Bacău, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a fost întrebat dacă cunoaște situația în urma căreia a avut loc tragedia. În locul în care și-au pierdut viața cei cinci copii a funcționat o balastieră.

Agentul economic care a efectuat lucrări de excavare, avea vreo obligație pentru a semnaliza zona, drept un pericol?

”Societățile comerciale care execută activități de excavare își asumă și obligații ulterioare. E inadmisibil ca în urma unor autorizații pentru anumite cantități, perimetre, adâncimi, să ne trezim peste câtiva ani că nici adâncimea, nici perimetru, nici catintățile nu au fost respectate… În cazul tragediei, toate obligațiile nerespectate vor duce la sancțiune și răspundere penală”, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Tanczos Barna

Nici astăzi nu există niciun fel de informare privind pericolul…

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos: ”Colegii mei de la Apele Române ar  fi trebuit să facă verificările imediat. La discuțiile purtate, nu s-a ridicat această problemă. Este un semnal grav… Într-adevăr este de nepermis ca, în urma unei tragedii, să nu se ia măsuri”.

Administraţia Bazinală de Apă (ABA): ”Scăldatul în locurile neamenajate sau în preajma lucrărilor hidrotehnice este periculos!”

Orice persoană fizică, pe proprie răspundere, poate utiliza liber pentru îmbăiere apele marine și apele interioare” (art. 9, alin. 3 din Legea apelor 107/1996). De asemenea, „pe malurile apelor aparținând domeniului public, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe proprie răspundere, pentru plimbare sau recreere” (art. 25, alin. 1 din Legea Apelor 107/1996).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *