Este un cuvânt prea des uzitat de către politrucii naționali încât și-a diulat atât de mult sensul până a devenit o nouă gargară cu apă chioară. Mai nou, fiindcă nu are a spune nimic coerent și constructiv din punct de vedere guvernamental, premierul Ciolacu a făcut un șpriț din apă chioară și apă din closet, rezultând pe piața politică un nou fâs: patriotismul economic.
În funcție de conducător, PSD marșează verbal pe subiecte care nu se transformă niciodată în nimic concret. A fost episodul cu ”statul paralel” din epoca Dragnea, apoi cu ”binomul”, iar acum ni se povestește despre patriotismul economic. Nu am descoperit precis ce înțelege Ciolacu prin această invenție de campanie, căci doar despre asta vorbim. Dacă aberezi că vei impune plafonarea adaosului comercial la hipermarket nu înseamnă că ești patriot, ci doar populist. În primul rând, adaosurile de la produsele din hipermarketuri sunt cele mai mici din economie. Nu acolo e problema. În al doilea rând, pe o piață liberă, niciun guvern nu poate interveni în a stabili cum se ”joacă” cererea și oferta. Dacă ești cu adevărat serios, vezi cum rezolvi exportul profitului hipermarketurilor. Abia aici dai dovadă de ceva patriotism. Ciolacu nu a scos vreun sunet despre profiturile imense făcute – în criza covid și cea provocată de războiul din Ucraina – ale companiilor din domeniul energiei, acolo unde statul român este acționar și primește redevențe și dividente. Deși aici ar putea interveni guvernul în mod direct, nu la adaosul de la roșiile din hipermarket.
Mergând mai departe, cum am putea traduce lipsa de interes a guvernării PSD-PNL atunci când a fost vorba despre o mega investiție a companiei Intel? Sigur nu știți, căci asta nu intră la categoria prosteli politice, dar Intel și-a arătat intenția de a investi într-o mega fabrică producătoare de semiconductori. Din cauza pandemiei s-a produs o criză la nivel mondial a semiconductorilor, China fiind principalul producător de pe piață. Aproximativ 25 de miliarde de euro investește Intel. Și-au depus candidaturile pentru a găzdui investiția Olanda, Germania, Polonia, Israel. ”Patrioții economici” din PSD și PNL erau însă ocupați cu rotativa și împărțirea funcțiilor din guvern, se ciondăneau cu maghiarii și se scuipau discret pentru poziția de secretar general al guvernului. Prin urmare, nu s-a interesat absolut nimeni de demersul Intel care, s-ar părea, a ales Israelul pentru investiție. Atenție, 25 de miliarde de dolari investiție direct! Asta s-ar fi tradus prin niște mii de locuri de muncă bine plătite, taxe și impozite la statul român. Nu mai vorbim despre ceea ce înseamnă, indirect, pentru economie. Îmi aduc aminte că și europarlamentarul Benea glăsuia la un moment dat despre criza semiconductorilor, explicând că e cam nasol și că guvernele europene ar trebui să găsească soluții la nivelul întregii Uniuni. Un fel de ciripit fals din moment ce, atunci când chiar se putea implica direct, guvernul său – cu șeful de partid în vârful guvernării – a fost ocupat cu bătuta pe funcții.
Cum era la nenea Iancu? Vocea Patriotului Naționale parcă…
LLI-Lucaș, contributor Radio Easy