Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei, vor fi tăiate cu 85%

„Toate pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi tăiate cu 85%, în urma hotărârii luate astăzi în Camera Deputaților, care este for decizional. Cu un procent de 10% vor fi impozitate și pensiile speciale a căror valoare este cuprinsă între 2.000 și 7.000 de lei, iar măsura se aplică celor care au beneficiat în ultimii ani de venituri calculate nu doar în baza principiului contributivității: judecători, procurori, personalul navigant din aviația civilă, membrii Corpului diplomatic și consular, primari, inclusiv foștilor președinți ai României. Într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, ce va avea loc în cursul zilei de joi, 18 iunie 2020, parlamentarii vor lua aceeași măsură a supraimpozitării pensiilor senatorilor și deputaților.

Se estimează că, la nivelul întregii țări, impozitarea pensiilor speciale va însemna o economie la bugetul statului de aproximativ 40 de milioane de euro lunar, o sumă considerabilă, mai ales în acest context al crizei produse de COVID-19. Banii vor putea fi folosiți pentru domenii prioritare, cum ar fi sănătatea sau educația.

Tăierea pensiilor speciale este o măsură care se impunea, pe fondul unei lipse de dreptate socială, ce a stârnit, de altfel, nemulțumirea populației, a celor care încasează pensii în funcție de contribuția lor și nu de norme inventate pe parcurs. Decizia vine să aducă echilibru, într-o societate în care toată lumea trebuie să beneficieze de același statut în fața legilor. În plus, este un gest de solidaritate, pentru că nu doar cei trimiși în șomaj tehnic sau cu veniturile scăzute pe fondul pandemiei trebuie să resimtă efectele crizei sanitare. Odată cu diminuarea pensiilor speciale, România poate intra pe un drum al normalității și al respectului.” a transmis printr-un comunicat de presa, Tudorița Lungu, deputat PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *