Pompierii băcăuani, 869 de misiuni în decembrie

În luna decembrie, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au executat 869 de misiuni.

Astfel, în intervalul menționat, pompierii băcăuani au lichidat 70 de incendii, 2 arderi necontrolate, au intervenit în 49 de misiuni pentru asistența persoanelor, o misiune pentru salvarea animalelor, patru misiuni pentru descarcerare și au gestionat alte 199 intervenții în sprijinul comunităților. De asemenea, în perioada de referință, au fost executate trei misiuni pirotehnice, iar echipajele SMURD au intervenit în 455 de cazuri.

În ceea ce privesc incendiile produse la gospodării, cele mai frecvente cauze ale acestora au fost coșul, burlanul de fum defect sau necurățat (21 cazuri), cenușă, jar și scântei de la sistemele de încălzire (21 de cazuri) și instalațiile electrice defecte (zece cazuri).

Chiar dacă perioada sărbătorilor de iarnă a trecut, recomandările pompierilor rămân valabile, drept urmare vă solicităm să manifestați prudență la exploatarea mijloacelor de încălzire și vă aducem la cunoștință următoarele aspecte:

➢ Se interzice amplasarea produselor, materialelor și substanțelor combustibile în apropierea surselor de căldură;
➢ Se interzice utilizarea reșourilor, aparatelor de călcat, aerotermelor electrice improvizate și fără asigurarea măsurilor de izolare față de materialele și elementele combustibile din spațiul sau încăperea respectivă;
➢ Se interzice folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, utilizarea sobelor fără ușițe la focare și cenușare, defecte sau neizolate corespunzător față de elementele combustibile ale clădirilor.

În ceea ce privește pregătirea populației în domeniul situațiilor de urgență, în luna decembrie a fost organizată o instruire cu reprezentanții parohiilor Protopopiatului Moinești, precum și o convocare cu șefii serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.
De asemenea, voluntarii din cadrul Detașamentelor de Pompieri Bacău, Onești și Moinești au participat alături de pompierii militari la 167 de intervenții.

Pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor şi protecţiei civile, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire au efectuat un număr de 61 controale de specialitate. În urma acestora, au fost constatate 88 deficienţe, sancționate contravențional (52 de avertismente şi 36 de amenzi, în cuantum de 159700 lei).

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău solicită cetățenilor anunțarea tuturor evenimentelor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. De asemnea, vă îndemnăm să acordați o atenție sporită pregătirii în domeniul situațiilor de urgență, accesând Platforma Națională de Pregătire https://fiipregatit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *