Precizări referitoare la celebrările din Săptămâna Sfântă în Dieceza de Iaşi

În contextul restricţiilor stabilite de autorităţile civile, din cauza răspândirii noului coronavirus, PS Iosif Păuleţ a transmis tuturor preoţilor din Dieceza de Iaşi o scrisoare circulară, sâmbătă, 28 martie 2020, cu precizări referitoare la celebrările din Săptămâna Sfântă.

1. Sfânta Liturghie continuă să se celebreze în biserici fără participarea poporului.

2. Vizita pastorală obişnuită la bătrâni şi bolnavi cu ocazia primei vineri din lună sau a sărbătorilor pascale se suspendă pe perioada restricţiilor impuse de autorităţi din cauza răspândirii noului coronavirus. Cu toate acestea, se recomandă preoţilor să ofere sprijin spiritual acestor credincioşi prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare.

3. Celebrarea înmormântărilor se va face doar în cimitir şi fără sfânta Liturghie, care va fi celebrată într-un alt moment în biserică.

4. În Duminica Floriilor comemorarea intrării Domnului în Ierusalim să se celebreze în interiorul edificiului sacru.

5. În timpul Săptămânii Sfinte, înainte de începerea Triduumului Pascal, se recomandă parohiilor care transmit propriile celebrări prin radio sau internet o celebrare penitenţială.

6. Liturghia crismală, celebrată în mod obişnuit în Joia Sfântă de episcopul diecezan, cu participarea clerului, anul acesta va fi reprogramată la o dată care se va comunica ulterior.

7. În Joia Sfântă Liturghia Cinei Domnului să se celebreze omiţând spălarea picioarelor şi procesiunea cu Preasfântul Sacrament, care va fi păstrat în tabernacol.

8. În Vinerea Sfântă celebrarea Pătimirii Domnului se va desfăşura în aşa fel încât adorarea sfintei cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal.

9. Vigilia Pascală a Învierii Domnului se celebrează numai în catedrală şi în bisericile parohiale. Ţinând cont de posibilităţile reale din fiecare biserică parohială, Ceremonia Luminii se va păstra în întregime sau se vor omite binecuvântarea focului şi procesiunea cu lumânarea pascală. În schimb, de la Liturgia Baptismală se va păstra doar reînnoirea făgăduinţelor de la Botez.

Fragmente preluate de pe site-ul www.ercis.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *