Primăriile pot realiza anumite lucrări de cadastru prin angajații proprii

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) sprijină administrațiile locale în ceea ce privește realizarea unei evidențe clare a proprietăților. Președintele – director general al ANCPI, Laurențiu – Alexandru BLAGA, și Primarul General al Capitalei, Nicușor DAN, s-au întâlnit, ieri, pentru a discuta despre modul în care Primăria Municipiului București (PMB) poate accesa baza de date a ANCPI.

ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), încurajează primăriile  să efectueze anumite lucrări de specialitate în domeniul cadastrului prin angajații proprii. Singura condiție este ca aceștia să dețină autorizație emisă de ANCPI pentru categoria E.

Potrivit legislației în vigoare, „Persoanele fizice autorizate în categoria E pot executa lucrări de specialitate numai la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale la care sunt angajate. Lucrările pe care le pot executa sunt: planuri parcelare, planuri de încadrare în tarla, planuri de situaţie pentru studii de prefezabilitate şi/sau fezabilitate şi pentru reţele edilitare locale”.

„ Acesta este un pas important spre interconectarea sistemelor informatice ale autorităților locale și centrale și crearea unei baze de date comune, pentru eficientizarea activității. Îi încurajăm pe acei angajați ai tuturor primăriilor din țară să își folosească autorizația în beneficiul angajatorului sau să o solicite, dacă îndeplinesc condițiile legale. Crearea unei evidențe clare a proprietăților imobiliare este primul pas spre dezvoltarea comunităților locale”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

Președintele – director general al ANCPI și Primarul General al Capitalei au discutat și despre faptul că, încă din 2020, autoritățile și instituțiile din administrația publică centrală și locală sunt scutite de la plata taxelor pentru înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a proprietăților care aparțin primăriilor sau se află în patrimoniul statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *