Primarul Bacăului, Cosmin Necula, şi fostul viceprimar Dragoş Daniel Ştefan, trimişi în judecată de DNA

Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, şi fostul viceprimar Dragoş Daniel Ştefan au fost trimişi în judecată de DNA pentru participaţie improprie (sub forma determinării) la abuz în serviciu, după ce, în 2017, i-ar fi determinat pe consilierii locali să finanţeze proiectele depuse de două asociaţii, deşi acestea au obţinut un punctaj mai mic decât altele, la evaluare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
La data de 10 iulie 2017, într-o ședință a Consiliului Local Bacău, inculpații Necula Cosmin și Ștefan Dragoș Daniel, în calitățile menționate mai sus, cu intenție, i-au determinat pe consilierii locali prezenți să adopte o hotărâre cu încălcarea dispozițiilor Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.
Ca urmare a demersurilor celor doi inculpați, Consiliul Local Bacău, în calitate de organ deliberativ și în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Legea 215/2001 privind administrația publică locală, a dispus finanțarea proiectelor depuse de două asociații (cu sumele de 553.000 lei respectiv 15.000 de lei) deși acestea, în urma punctajului acordat de Comisia tehnică de aplicare a Legii 350/2005, s-au clasat pe locurile 12, respectiv 20, iar proiecte având un punctaj superior au fost respinse.
Prin finanțarea acestor proiecte au fost încălcate dispozițiile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și au fost vătămate interesele legale ale solicitanților care au întrunit un punctaj mai mare.
Corelativ, cele două asociații, beneficiare ale fondurilor, au obținut un folos necuvenit constând în acordarea de finanțări nerambursabile la care nu erau îndreptățite potrivit dispozițiilor legii mai sus menționate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cu privire la acest aspect primarul Bacaului, Cosmin Necula a tinut sa mentioneze urmatoarele:

„Am luat act de comunicatul DNA cu privire la trimiterea mea în judecată. Am convingerea că justiția își va urma cursul și îmi voi dovedi nevinovăția în instanță.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: