Primarul Lucian Stanciu Viziteu protejează patrimoniul natural din municipiul Bacău

Încă de anul trecut, primarul Viziteu a solicitat Academiei Române să clasifice o serie de stejari din municipiu drept Monumente ale Naturii. Edilul, alături de colegii săi din executiv au continuat aceste eforturi pe plan local. Primul pas a fost o inventariere a tuturor arborilor din oraș care au valențe pentru a fi protejați ţinând cont de istoricul lor remarcabil, sau de apartenența la o specie deosebită.

După finalizarea inventariului, la finalul lunii martie, l-a transmis către Direcția Judeţeană pentru Cultură care a confirmat o serie de arbori care ar putea beneficia de un regim protejat. Așadar, la începutul lunii acesta a transmis către Direcția Județeană pentru Cultură o cerere oficială pentru clasarea stejarului de pe str. Cuza Vodă nr. 11, parte a ansamblului „Stejarii lui Cuza”, ca monument istoric. Acest demers este unul în premieră la nivel local.

Arborele este amplasat pe un teren proprietate publică a municipiului Bacău și îndeplinește cel puțin două dintre criteriile din lista ICAS de identificare a arborilor monument:

  • este parte dintr-un ansamblu de patru stejari istorici, asociați cu vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Bacău, în 1859. Arborele este marcat cu o placă comunitară intitulată “Stejarii lui Cuza”;
  • are un diametru de peste 140 cm, măsurat la 130 cm înălţime.

Dacă Direcția Județeană pentru Cultură va aproba cererea transmisă de municipalitate, stejarul se va bucura de regimul de protecție special pe toată perioada procedurii de clasare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *