Protest la Maternitatea din Bacău

Cadrele medicale de la Maternitatea Bacau au protestat in aceasta dimineata fata de planul de reducere atat a personalului cat si a paturilor din sectie. Conform celor spuse de catre medicul Sebastian Hriban „se dorește reducerea numărului de paturi de la 143 la 90 după ce a fost în discuție chiar și cifra de 60. Din cei 17 medici angajați, 6 ar trebui să plece acasă după calculele lor.”
”Maternitatea Bacău nu stă nici mai prost, nici mai bine decât majoritatea maternităților din România. Dacă utilizăm datele publice de pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Bacău, realizăm că nici la nivelul întregii unități spitalicești, cele două secții nu stau atât de catastrofal încât să fie necesare măsurile anunțate de conducerea spitalului.
Dacă analizăm indicatorii de complexitate a cazurilor din 2016, 2017 și 2018, vom vedea că în primii doi ani aceștia sunt oarecum constanți, în jurul de 50 – 55, în 2018 aceștia scad brusc la 17. Mai mult, în 2017 a existat un contract semnat de condcerea SJU cu Școala Națională de Sănătate Publică, în urma căruia s-a făcut o evaluare a înregului spital, în vederea comasării lui cu Spitalul Municipal. Nu am avut cunoștință de vreo problemă la Maternitate. Acest lucru nu reiese nici din rapoartele publicate pe site-ul spitalului” a mai precizat Sebastian Hriban.

La protest a fost invitat si Pletea Adrian, lider sindical care a tinut sa ne spuna cateva cuvinte: „Restructurarea a fost propusa pe niste indicatori de performanta care nu se regasesc in cifrele pe care le stim noi si care sunt oficiale.”

De cealalta parte Adrian Popa, managerul Spitalului judetean Bacau a declarat pentru Radio Easy ca „ nu este luata nicio decizie, nu se inchide maternitatea, niciun pacient sau cadru medical nu are de suferit si nici nu va avea in viitor. Exista un material facut de un sef de sectie, care isi propune o eficientizare. In acest moment sunt cativa indicatori care depasesc limitele nationale, unul din acestea fiind acel indice de utilizare a paturilor care este sub media nationala, si cel de-al doilea – cheltiulelile depasesc veniturile pe care maternitatea le produce.”

In perioada urmatoare conducerea Spitalului Judetean Bacau se va consulta atat cu sindicatele cat si cu personalul in vederea luarii unei decizii corecte.

Vom reveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: