Raportul național ȘCOLI CURATE 2020-2021

Societatea Academică din România (SAR) a lansat, cu ocazia finalizării anului școlar, Raportul național Școli curate 2020-2021. Concluzii și recomandări,  realizat în urma proiectului Școli curate, inițiativa privind creșterea gradului de bună guvernare în școli și licee a SAR. La nivelul județului, ambasadorii Ioana Nunu, Cosmina Balcanu, Dragoș Stanca, Antonia Dovleag și Delia Dobrovăț, coordonați de către Gabriel Postolache s-au implicat în vederea responsabilizării primăriilor pentru a aloca fonduri suplimentare pentru sectorul educațional.

Echipa locală din județul Bacău a analizat modul în care acționează autoritățile publice de la nivelul județului, comparând situația dinainte și după implementarea proiectului Școli curate, principalele rezultate ale activității Școli curate în județul dumneavoastră fiind:

  • În ceea ce privește alocarea fondurilor pentru investiții ale unităților de învățământ preuniversitar, precum și reparații capitale/consolidări, 29 de administrații locale acordă, în anul 2021, mai multe fonduri pentru acest capitol bugetar decât în anul 2020, reprezentând 31,18% din totalul acestora;
  •  în cazul a 17 UAT-uri (18,73%), sumele alocate pentru investiții în unitățile de învățământ preuniversitar sunt mai mici în anul 2021 decât cele alocate în 2020;
  • există, în continuare, cel puțin 31 de administrații locale care nu acordă fonduri pentru investițiile unităților de învățământ preuniversitar, bugetul pentru îndeplinirea acestei obligații fiind zero. În total, aceste primării, care nu onorează obligația stipulată în Legea educației, reprezintă 33,33% din totalul unităților administrativ-teritoriale;
  • la nivelul județului Bacău, în 2020, doar 6 din cele 93 de administrații publice locale acordau burse elevilor (6,45%), având aprobată hotărârea de consiliu local pentru stabilirea numărului și cuantumului burselor. În 2021, numărul administrațiilor locale care acordă burse este de 50, peste jumătate din totalul unităților administrativ-teritoriale (53,76%).
  • suma fondurilor alocate de administrațiile publice locale din județul Bacău pentru investiții în școli, în anul 2020, era de 74,329.682 lei. Pentru anul 2021, această sumă este de 95.964.179 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 29,10%. În total, în urma demersurilor echipei Școli curate, finanțarea pentru investiții în școli la nivel județului Bacău a crescut cu 21.634.497 lei, echivalentul a aprox. 4,5 milioane de euro.

Școli curate a urmărit, în ultimele 18 luni, îmbunătățirea gradului de finanțare și bună guvernare a educației în cinci județe de intervenție: Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea. În mod concret, prin Școli curate, Societatea Academică din România și-a propus creșterea numărului de administrații locale care respectă dreptul elevilor la burse școlare (prevăzut de art. 82 din Legea educației naționale), precum și creșterea sumei globale pe care unitățile administrativ-teritoriale din cele cinci județe o alocă pentru finanțarea investițiilor în școli și a cheltuielilor cu reparații capitale/consolidări (obligație prevăzută de art. 105 alin. (2) din Legea educației).

Raportul integral este disponibil AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *