Directia de Sănătate Publică Bacău recomandă unităţilor de desfacere, producţie şi alimentaţie publică, să acorde maximă atenţie respectării normelor igienico-sanitare în vigoare, astfel :
• Asigurare cu apă curentă caldă şi rece care îndeplineşte criteriile de potabilitate,
• Asigurare cu echipament protecţie pentru personal şi control medical periodic conform prevederilor legale,
• Asigurare cu substanţe dezinfectante în cantităţi corespunzătoare şi efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie curentă,
• Verificare zilnică a stării de sănătate a personalului cu autodeclararea afecţiunilor digestive, respiratorii şi cutanate,
• Respectarea prevederilor legale privind îndepărtarea reziduurilor lichide şi solide rezultate din activitatea specifică,
• În cazul meselor organizate se vor păstra probe de alimente timp de 48 de ore în spaţii frigorifice separate identificate prin etichetare,
• Asigurarea instruirii personalului privind noţiunile fundamentale de igienă pentru respectarea condiţiilor de manipulare, preparare, servire produse alimentare.
De asemenea, recomandăm populatiei să cumpere produse numai din surse autorizate sanitar-veterinar şi în termen de garanţie, ţinând cont că există riscul apariţiei:
– toxiinfecţiilor alimentare,
– salmonelozelor (prin folosirea ouălelor de raţă la maioneze şi creme),
– trichinelozei (prin consum de carne de porc netestată trichineloscopic).
Dacă petreceţi sărbătorile în unităţi de alimentaţie publică, evitaţi consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplăcut.