RECOMANDĂRI DIN PARTEA D.S.P. BACĂU PENTRU UNITĂŢILE DE DESFACERE, PRODUCŢIE ŞI ALIMENTAŢIE PUBLICĂ PE PERIOADA SARBĂTORILOR DE IARNĂ

Directia de Sănătate Publică Bacău recomandă unităţilor de desfacere, producţie şi alimentaţie publică, să acorde maximă atenţie respectării normelor igienico-sanitare în vigoare, astfel :

• Asigurare cu apă curentă caldă şi rece care îndeplineşte criteriile de potabilitate,
• Asigurare cu echipament protecţie pentru personal şi control medical periodic conform prevederilor legale,
• Asigurare cu substanţe dezinfectante în cantităţi corespunzătoare şi efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie curentă,
• Verificare zilnică a stării de sănătate a personalului cu autodeclararea afecţiunilor digestive, respiratorii şi cutanate,
• Respectarea prevederilor legale privind îndepărtarea reziduurilor lichide şi solide rezultate din activitatea specifică,
• În cazul meselor organizate se vor păstra probe de alimente timp de 48 de ore în spaţii frigorifice separate identificate prin etichetare,
• Asigurarea instruirii personalului privind noţiunile fundamentale de igienă pentru respectarea condiţiilor de manipulare, preparare, servire produse alimentare.

De asemenea, recomandăm populatiei să cumpere produse numai din surse autorizate sanitar-veterinar şi în termen de garanţie, ţinând cont că există riscul apariţiei:
– toxiinfecţiilor alimentare,
– salmonelozelor (prin folosirea ouălelor de raţă la maioneze şi creme),
– trichinelozei (prin consum de carne de porc netestată trichineloscopic).

Dacă petreceţi sărbătorile în unităţi de alimentaţie publică, evitaţi consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplăcut.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error: