S.T.S. participă în echipa României, la exercițiul internațional de apărare cibernetică LOCKED SHIELDS 2021.

În perioada 13-16 aprilie, experți ai Serviciul de Telecomunicații Speciale participă, în echipa României, la exercițiul internațional de apărare cibernetică LOCKED SHIELDS 2021.

La simularea care are loc în format online, planificată și organizată de Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, iau parte echipe din state aliate și partenere formate din profesioniști ai domeniului, militari și civili. 

România înregistrează anul acesta prima participare la LOCKED SHIELDS, cu o echipă interdepartamentală coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Echipa este compusă din aproximativ 75 de specialiști ai instituțiilor sistemului de apărare, ordine publică şi securitate națională, din Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, precum și din companii private care activează în domeniu.

Scopul general al exercițiului este de a perfecționa pregătirea specialiștilor de securitate cibernetică pentru ca, acționând în echipe largi interdepartamentale și multidisciplinare, să protejeze în timp real rețele de tehnologia informației și infrastructuri critice naționale împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale.

LOCKED SHIELDS 2021 se desfășoară după un scenariu real, fiind folosite tehnologii specifice de ultimă oră și simulate incidente cibernetice masive, incluzând domeniile de decizie strategic, juridic și de comunicare publică.

Participarea la exercițiul LOCKED SHIELDS 2021 oferă un prilej foarte bun pentru perfecționarea pregătirii colective prin acțiunea într-un mediu provocator și exigent, precum și a îmbunătățirii interoperabilității, rezilienței și a agilității structurilor de apărare cibernetică, precum și de comandă și control, juridice și de relații publice ale statelor, pentru a putea răspunde prompt și eficient la orice incident de natură cibernetică.

Exercițiul se desfășoară anual, începând din 2010, singura ediție care nu a fost organizată fiind cea din anul 2020. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *