Să-l clonăm pe Umbrărescu!

Dorinel Umbrărescu este, cred, cel mai mare constructor de drumuri din Europa de Est.

Dorinel Umbrărescu este, cred, cel mai mare constructor de drumuri din Europa de Est. Și unul dintre cei mai serioși. Seriozitatea lui nemțească, ar spune unii, se vede pe toate șantierele pe care le-a început, peste tot prin țară. Fapt nemaiîntâlnit în România, constructorul de la Podu Turcului este în stare să termine lucrări înainte de termen.

În țara unde toți întârzie pe șantiere, din varii motive, Umbrărescu are forța să termine un tronson de autostradă mai repede decât prevede termenul limită. Fiindcă avem o întârziere de cel puțin 30 de ani în ceea ce privește infrastructura rutieră față de Ungaria, Polonia, Croația și pentru că nu-s alții care să se dovedească la fel de serioși, ar trebui să-l clonăm pe Umbrărescu pentru a beneficia de autostrăzi care să străbată țărișoara.

Model de bune-practici

Am văzut câteva dintre șantierele acestuia și pot spune că între unul nemțesc sau olandez și cel al lui Umb nu există nici o diferență. Ba mai mult, am aflat că omul își plătește angajații foarte bine, are cele mai performante utilaje și cei mai buni specialiști. În plus, nu iese public, nu face declarații aiurea, nu epatează, ci-și vede de treabă. Cel mai scârbos mi se pare cum încearcă unii dintre politicieni să se urce călare pe utilajele lui Umb pentru a-și face imagine. Avem local unul care, după ce-și savurează cafeluța la Bruxelles, se agață de brăcinarii constructorului. Băiat fin, omul de la Podu Turcului se face că nu vede și merge mai departe.

Niște visuri frumoase

Dacă ar fi băieți deștepți la CNAIR și prin Palatul Victoria, ar face în așa fel încât să-l lase pe Umbrărescu să lucreze. Nu să-l ajute cu ceva, doar să nu-i pună bețe-n roate cu tot felul de caraghioslâcuri legislative sau interpretări stupide ale normativelor. Omul e în stare, cu firmele sale, să umple România de autostrăzi și drumuri moderne, în timp record. Apropo de asta, mi-am adus aminte de una dintre promisiunile din campania electorală a primarului Stanciu-Viziteu. Ni s-a spus atunci că străzile din municipiul Bacău vor fi lotizate astfel încât să fie interesante, în vederea unor  reabilitări serioase, pentru firmele mari. A trecut mai bine de jumătate din mandat și nu am văzut așa ceva… Totul a rămas la stadiul de cuvinte frumoase așternute dibaci pe o hârtie lucioasă, plină de poze. Mi-ar fi plăcut să văd tot orașul cu străzi ca-n palmă, la toate standardele. Vă dați seama? Umbrărescu ar tremina de modernizat infrastructura rutieră din Bacău în câteva luni. Și ar ține vreo zece ani lejer. Cândva, pe când ocupam funcția de viceprimar, Umbrărescu lucra pe raza municipiului Bacău. Și la modernizare de străzi și la deszăpeziri. Era pe la începuturile firmelor sale, iar noi știam să facem mult mai bine lucrurile în administrație decât cei din ziua de astăzi. LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *