Sfârșitul de toamnă înseamnă pentru Centrul Daniel încheierea unui frumos și amplu proiect. “Servicii de recuperare inovative pentru copii și tineri”, este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Bacău, in cadrul caruia 20 de copii și tineri cu dizabilități, împreună cu familiile acestora, au beneficiat de servicii de recuperare inovative, grație mijloacelor tehnologice moderne și echipamentelor specifice de recuperare.
Activitățile proiectului au urmărit introducerea mijloacelor tehnologice moderne în procesul de recuperare a copiilor și tinerilor cu deficiențe sau boli invalidante și dezvoltarea abilitaților de igienă personală în contextul actual generat de pandemia SARS COV 2. Copiii cu care specialiștii din cadrul Centrului Daniel lucrează prezinta diverse patologii, iar nevoia de a achiziționa periodic echipamente specifice, care să vină în completarea dotărilor existente sau înlocuirea celor uzate, este esențială. Astfel, prin intermediul acestui proiect s-a reușit achiziționarea de noi aparate de recuperare pe care beneficiarii le-au folosit pentru obținerea unor progrese și mai semnificative. Printre noile achiziții se numără: bandă de mers/alergare; tablă interactivă împreună cu videoproiector și laptop; placă de echilibru; leagăn; panou de cățărare; pat de masaj reglabil pe înălțime; masă senzorială luminoasă; diverse alte echipamente (mingi de recuperare, bastoane, conuri pentru crearea traseului psihomotric, set motricitate, trambulină, bare paralele pentru echilibru si mers, etc).
În desfășurarea proiectului, Centrul Daniel a oferit numeroase servicii ce au îmbunătățit calitatea vieții beneficiarilor, acesta fiind și scopul principal al proiectului. Printre activitățile proiectului s-au numărat: utilizarea mijloacelor tehnologice moderne în procesul terapeutic; sprijinirea integrării sociale a acestora prin consilierea și instruirea părintilor; activități de recuperare și reabilitare; activități pentru îmbunătățirea abilităților de igienă în contextul actual creat de COVID-19.
Toate aceste activități au vizat: reducerea efectelor negative generate de deficiențe ca urmare a unui program de recuperare/reabilitare constant; prevenirea complicațiilor medicale; accelerarea procesului de învățare survenit ca urmare a utilizarii tablei interactive; creșterea abilitaților de igiena personală; creșterea gradului de inserție socială; îmbunătățirea relației părinte-copil; deprinderea părinților in executarea tehnicilor simple de kinetoterapie/ terapie psihopedagogică, necesare pentru asigurarea intervenției și acasă si chiar scăderea riscului de abandon de către familie.
Deosebit de important este faptul că efectele activităților ce s-au desfasurat in cadrul acestui proiect nu se opresc odată cu perioada derulării acestuia, si suntem convinsi ca vor avea influență în întreaga viață a beneficiarilor de care ne vom ocupa.
De mentionat ca proiectul s-a întins pe o perioadă de 3 luni (11.08.2020 -13.11.2020) și a urmărit îmbunătățirea calității vieții a 20 de copii și tineri cu dizabilități.Valoarea totală a bugetului a fost de 55.056 lei, dintre care 49.000 lei reprezentând finanțarea din partea Consiliului Județean, iar 6.056 lei reprezentând contribuția de la Centrul Daniel. In cadrul proiectului a fost realizat și un material foto/video pentru sintetizarea evoluției proiectului, material ce poate fi urmarit pe pagina de facebook a Centrului Daniel.
“Chiar dacă teoretic proiectul se află la final, Centrul Daniel va continua să ofere beneficiarilor aceleași servicii de înaltă calitate prin exemplul activităților desfășurate în perioada proiectului. Am reușit să dotăm centrul cu echipamente moderne ce vor ajuta de acum încolo și alți zeci de copii sau tineri cu dizabilități. Proiectul acesta a dat șansa micilor luptători să învețe mai eficient, să capete mai multă independență și practic să se integreze cu succes în societate.” Ionela Catalina Popa, manager proiect.