Siguranța copiilor, o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Bacău

În luna martie polițiștii Biroului Siguranță Școlară, ai Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalități, polițiștii de proximitate, precum și cei de la posturile de poliție au fost prezenți în peste 160 de unități de învățământ din județul Bacău, unde au realizat peste 300 de activități  informativ-preventive, cu scopul reducerii riscului de victimizare și de implicare în activitățile infracționale în rândul minorilor și a cadrelor didactice.

Pentru că  a început vacanța de primăvară și copiii vor avea mai mult timp liber, recomandăm părinților să acorde o atenție deosebită relației cu proprii copii și să discute cu ei principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când nu sunt împreună.

Recomandări pentru părinți:

  • Învățați copilul să țină ușa casei închisă și să nu permită accesul persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea pretind că au fost trimise de cineva din familie.
  • Controlați și monitorizați accesul copiilor la rețelele de socializare.
  • În cazul în care cineva din mediul on-line îl face să se simtă inconfortabil sau îi provoacă teamă, trebuie să renunțe la comunicarea cu acea persoană și să vă spună imediat.
  • Spuneți-le să evite violenţa verbală deoarece cuvintele pot răni mai mult decât faptele; pentru rezolvarea neînţelegerilor cu colegii sau prietenii e important să apeleze la sprijinul unui adult.

Copiii nu trebuie să uite o serie de reguli pentru a fi în siguranță:

  • Încuiați ușa după ce intrați în casă sau după ce părinții pleacă la serviciu și nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute, indiferent de pretextul folosit.
  • În lift nu urcaţi niciodată cu persoane pe care nu le cunoaşteţi deoarece pericolul este mare, au fost cazuri când infractorii au agresat copiii şi i-au deposedat de bunuri. Dacă nu cunoaşteţi persoana care aşteaptă liftul, refuzaţi să intraţi motivând că trebuie să aşteptaţi pe cineva.
  • Nu postați pe rețelele de socializare informații care ar putea fi folosite împotriva voastră sau care v-ar putea aduce un prejudiciu de imagine; nu uitați că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat!
  • Atenţie la cei în care aveţi încredere online, o personă poate pretinde să fie altcineva decât este, nu acceptaţi cereri de prietenie atunci când nu cunoaşteţi persoana şi nu sunteţi siguri despre ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *