Sinteza acțiunilor de supraveghere și control a modului de producere, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale 2025

După cum am informat anterior, inspectorii sanitari veterinari ai DSVSA Bacău, efectuează controale tematice extinse în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale, sub coordonarea A.N.S.V.S.A., în vederea verificării respectării legislației specifice, cu privire la modul în care sunt produse, transportate, depozitate și valorificate carnea și toate produsele alimentare destinate comercializării către consumatorul final.

Astfel, în ultimele 3 săptămâni au fost verificate un număr de 122 de unități:

  • centre de sacrificare
  • unități de procesare carne
  • unități de procesare lapte și produse lactate
  • alimentație publică
  • pizzerii
  • laboratoare de cofetărie-patiserie
  • magazine de desfacere pește
  • depozite alimentare
  • măcelării
  • unități tip catering
  • carmangerii
  • brutării
  • unități producătoare de produse de patiserie congelate
  • hipermarketuri
  • supermarketuri
  • cofetării-patiserii
  • magazine alimentare
  • depozite frigorifice
  • unități de comercializare produse obținute din semipreparate congelate/refrigerate
  • depozite de fructe și legume
  • unități mobile de comercializare produse alimentare

În urma controalelor la aceste tipuri de unități au fost identificate neconformități pentru care au fost aplicate un număr de 19 sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare totală de 42.200 lei și 6 avertismente conform OG 2/2001, precum și confiscări de produse de origine animală în cantitate totală de 16,75 kg, în valoare de 5600 lei.

Principalele deficiențe constatate au fost:

  • nerespectarea condițiilor de igienă privind întreținerea spațiilor, utilajelor și ustensilelor în unități de desfacere a peștelui, măcelării, supermarketuri, unități mobile de comercializare a produselor alimentare
  • manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă în unități de alimentație publică, brutării
  • nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare în depozite
  • etichetare necorespunzătoare a preparatelor din carne în unități de tip carmangerie și confiscarea cantității de 16,75 kg preparate din carne în valoare de 5600 lei

De asemenea, au fost efectuate un număr de 23 controale în trafic împreună cu reprezentanți din cadrul IPJ Bacău, conform protocolului, unde au fost verificate 160 de mijloace auto.

Pentru consumatorii din municipiul Bacău, menționăm că, la solicitarea Primăriei Bacău, DSVSA Bacău avizează temporar un spațiu pentru desfacerea carcaselor de miei de către producătorii particulari, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, la nivelul Pieței Sud a orașului.


Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență la DSVSA Bacău:
Tel: 0234 586 233
Fax: 0234 586 372
Tel Verde (gratuit): 0800 800 096

Adresă: Bacău, Str. Bucovinei, nr. 21, cod poștal 600245
E-mail: officebacau@ansvsa.ro
Website: www.bacau.dsvsa.ro

IONESCU ANDREI

IONESCU ANDREI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Show Buzz

View All