Situatia evoluției Pestei Porcine Africane la nivelul Județului Bacău

In perioada 07 – 12 decembrie, in urma mobizarii medicilor veterinari bacaoani pentru stingerea focarelor active de pesta porcina africana din sectorul gospodariilor populatiei din comuna  Racaciuni si localitatea Teius-comuna Parava , a fost acordata  derogarea de la legislatia europeana si nationala in domeniu privind reducerea duratei restrictiilor impuse si valorificarea neconditionata  a carnii, pentru livrarea porcinelor si comercializarea carnii fara tratament termic.

Măsurile de stingere și ridicare a restricțiilor au fost luate în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Local de Combatere a Bolilor desfășurată sub conducerea Prefectului Județului Bacău.

La această dată, în județul Bacău mai este activ un singur focar de Pestă Porcină Africană, la porc domestic, în Comuna Letea Veche.

In Fondurile de vânătoare de pe teritoriul județului Bacău,  sunt active 44 cazuri de P.P.A. diagnosticate la mistreț în conformitate cu legislația sanitară veterinară.

D.S.V.S.A. Bacau va informa periodic cetatenii judetului, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Direcția Sanitar Veterinară face precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii. Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde crescatorii de animale și consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind sănătatea animalelor și siguranța alimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *