Situația evoluției Pestei Porcine Africane la nivelul Județului Bacău

La această dată, în județul Bacău evoluează 3 (trei) focare de Pestă Porcină Africană la porc domestic în gospodăriile populației din localitățile Frumoasa, Buhoci si Parava .

De asemenea sunt active restricțiile pentru 105 cazuri de P.P.A. la porc mistreț în Fondurile cinegetice de pe raza județului Bacău. Încă de la notificarea suspiciunii de boală, pe probele analizate de L.S.V.S.A. Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăriile  afectate au  fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport.

Restrictiile din focarul de la  Frumoasa trebuiau ridicate din data de 09.03.2021,dar datorita faptului ca zona de protectie si  de supraveghereaferenta focarului  se extinde pe  teritoriul judetului Neamt , unde datorilor noilor focare diagnosticate , sunt in continuare  restictii pe zonele mentionate anterior.

În trasabilitatea bolii pentru focarul din localitatea Dragusani, în comuna Parava 10 suine au murit iar în comuna Buhoci au murit  9 suine, iar  in cadrul măsurilor de combatere și asanare a bolii, 33 suine au fost ucise si neutralizate, cu respectarea legislatiei sanitare veterinare în vigoare.

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bacău, aflată sub conducerea Prefectului judetului Bacau, a adoptat astazi , la confirmarea bolii,  Hotărârea de aprobare a  Programelor de măsuri, care se aplică în zonele de restricții pentru Pesta porcină africană.

MĂSURILE DE COMBATERE A PESTEI PORCINE AFRICANE la porc domestic cuprind în zonele de restricții, între cele mai importante acțiuni:

  • O campanie de conștientizare a cetățenilor  de catre administratiile publice locale, prin instalarea semnelelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecţie. Aceste semne se vor instala şi pe drumurile ce delimitează graniţele zonelor de protecţie şi de supraveghere. În toate locurile de mare vizibilitate din localitățile cu restricții, vor fi amplasate afișe cu reguli simple și clare pe care toți crescătorii de suine au obligația să le respecte pentru a preveni răspândirea bolii;
  • Recensământul tuturor exploataţiilor care vor fi vizitate de echipele formate din medici veterinari, desemnate de catre D.S.V.S.A. Bacau, într-un termen de cel mult şapte zile, în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor şi a unui control al registrului şi al mărcilor de identificare a porcilor ;
  • Prin grija autoritatii publice locale, la intrarile si ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci din perimetrul stabilit de către DSVSA Bacău, în jurul focarului,  se vor instala dezinfectoare individuale, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentului plan de masuri;
  • Se interzice circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Această interdicţie nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, cu documente legale;
  • În zonele în care s-a identificat P.P.A. la porc domestic, în Fondul de vânătoare de pe raza U.A.T., se realizeaza vânătoarea intensivă până la reducerea efectivelor de mistreți la limita cotelor optime

Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute de lege. D.S.V.S.A. Bacau va informa periodic cetatenii judetului, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

De precizat este faptul că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *