Societatea Academică din România somează 25 de primării din județul Bacău să respecte legea și să răspundă solicitărilor privind finanțarea educației

25 de primării din județul Bacău au intrat în vizorul echipei Școli curate, proiect național pentru buna guvernare și finanțarea adecvată a școlilor, după ce nu au furnizat informațiile și documentele publice solicitate de Societatea Academică din România (SAR) și tinerii lor voluntari încă de la finalul lunii martie, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice.

Localitățile de pe lista neagră a Societății Academice din România sunt Berești-Bistrița, Blăgești, Buciumi, Buhuși, Colonești, Corbasca, Filipești, Gura Văii, Gârleni, Horgești, Itești, Lipova, Măgura, Mărgineni, Negri, Orbeni, Plopana, Pâncești, Răchitoasa, Secuieni, Sănduleni, Ungureni, Urechești, Valea Seacă și Vultureni. O situație aparte a fost întâlnită la Buhuși, oraș care condiționează furnizarea răspunsului de plata costurilor de scanare a unor documente solicitate în valoare de 5 lei/pagină.

Informațiile solicitate tuturor localităților din județ sunt necesare pentru realizarea raportului privind finanțarea învățământului la nivel local ce urmează să fie publicat în prima parte a acestei veri. Cererile adresate vizează acordarea burselor, sumele alocate din bugetele locale pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare în școli, dar și cele pentru reparații și investiții în baza materială a unităților de învățământ din aceste localități.

Aceste comune urmează să fie chemate în judecată în cazul în care până la data de 1 iunie nu vor răspunde cererilor noastre, completate în repetate rânduri de apelurile scrise și telefonice ale ambasadorilor și coordonatorilor Școli curate, eforturi depuse în ultimele săptămâni la nivelul echipei de proiect. Am fost înțelegători pe parcursul stării de urgență, dar acum primarii chiar nu mai au nicio scuză și vom folosi toate căile legale pentru a pune capăt lipsei de transparență în care se regăsesc aceste primării de pe lista neagră. – Constantin-Alexandru Manda, coordonator advocacy în cadrul Societății Academice din România

Recunosc că in cadrul activității de monitorizare am fost surprins de multe primării. Unele în bine, cele care au răspuns în cateva zile, dar au existat și situații în care un primar m-a jignit pentru a încerca să mă descurajeze sau în care eternii funcționari publici se supărau doar pentru că îi rugăm să își facă datoria. Surprinzător este că nici înștiințarea că vor fi dați în judecată dacă nu respectă legea nu ii sperie pe cei din lista neagră.- a precizat Gabriel Postolache, coordonator Școli curate în județul BacăuȘcoli Curate este inițiativa lansată de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, proiectul are ca scop modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară, cu acțiuni de monitorizare și responsabilizare a autorităților locale desfășurate de elevi și părinți la firul ierbii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *