Statul care ne omoară

Statul ne omoară prin mai multe metode. Parcă și-a perfecționat stilul. Fie prin nepăsare, fie prin prostie, fie prin nesimțire. Statul capitalist român este aproape la fel de criminal precum cel comunist. Măcar în timpurile alea exista o „scuză”: trăiam într-o dictatura impusă de tancurile sovietice și ranforsată de securitate. Acum, statul român nu mai are nicio scuză în fața cetățeanului pe care-l tratează cu dispreț, asemenea unui boier care-și umilește iobagul.

Din când în când, mai apar scandaluri. Mai bubuie cazanul sub presiune. Nu în urma unor acțiuni ale instituțiilor care au menirea pe lumea de a controla și lua măsuri drastice acolo unde este cazul, ci pentru că presa încă își mai face treaba, pe ici, pe colo. Ultima grozăvie este cea legată de azilurile pentru bătrâni de lângă București. Un fel de mini lagăre de exterminare. Evident, în urma dezvăluirilor din Libertatea, politrucii și cozile de topor au început să se înfoaie și să pozeze în instransigenți. Deși toți știau de ceea ce s-a întâmplat nu doar acolo, ci și în alte locuri. Iar dacă nu o știau înseamnă că-s degeaba și nu au ce căuta în funcții. La fel cum știau și știu că se funcționează fără autorizații de incendii inclusiv la școli. La fel cum știu că în spitalele românești se moare cu zile. Că poți intra cu apendicită și să ieși cu stafilococ auriu. Știu foarte bine că în România bolnavii de cancer au cele mai mici șanse din UE de a se bate cu boala. Că programul național de combatere și preverie a cancerului aprobat încă de acum un an de zile, n-a fost pus în practică pentru că ministrul sănătății, din vanitate, își dorea să aibă el prima semnătură. În acest an de zile, câteva sute dacă nu mii de oameni au murit de cancer, așteptând pe holurile clinicilor și spitalelor, un tratament și așa întârziat și ne-updatat.

În vreme ce premierul Ciolacu iese public încruntat promițând controale și fiind acompaniat ca un cor pe voci false de către prefecți, printre care și băiețașul nostru, niște alți bătrâni sau copii sunt umiliți, maltratați, chinuiți prin alte centre dintr-astea, prin țară.

Știți că România are cele mai multe victime din accidente rutiere din UE? Statul nu a fost în stare să dezvolte în treizeci și ceva de ani o infrastructură adecvată cu nevoile de deplasare dintr-o țară capitalistă. Normal că vor sări vreo câțiva politruci de cur în sus care să ne explice cum că se circulă cu viteză și de aceea există așa multe accidente. Unul dintre ei e consătean cu noi. A fost la USR iar acum culege firicele de praf în pseudo-partidul lui Cioloș. Păi da, dar dacă rulezi cu viteza legală de la Bacău la București, toar’șu deputat, faci nouă-zece ore. Iar dacă ar exista autostrăzi și drumuri expres care să ocolească localitățile, să nu existe pietoni, căruțași sau bicicliști pe ele, ai putea conduce și cu viteză și în singuranță.

Dar statul nu omoară doar fizic. Îți omoară și nervii, îți ucide speranțele, îți face praf viitorul și-ți amanetează prin împrumuturi pentru pensiile specialilor inclusiv copilul nenăscut. Educația e o glumă proastă, administrația zici că-i acolo doar ca să caute la taxe și ca să-i pună poze pe Facebook primarului sau președintelui CJ, coada la ghișeu e tot coadă la ghișeu, drumul până acolo e tot plin de gropi, iluminatul nu merge iar gunoiul tot nu se ridică la timp.

Mai vreți? Mai sunt dar nu mi-am propus să vă deprim chiar de la începutul săptămânii. Avem timp și de alte porcării ale statului, în zilele care urmează.

Un post scriptum. Cât de idiot să fii ca să anunți controale fix înainte de a le face? Sau poate că nu ești idiot ci doar complice.

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *