Te-ai plimbat, te-ai pozat…și cu asta ce-am făcut?

Zicea cam așa regretatul și totodată actualul maestru Constantin Tănase:

„Ne-am trezit din hibernare

Şi-am strigat cât am putut:

Sus Cutare! Jos Cutare!?

Şi cu asta ce-am făcut? ”

Versurile se potrivesc aproape unu la unu cu ceea ce vedem în administrația locală de câteva mandate încoace.

Fiindcă n-a mișcat mai nimic, Necula – cel care a fost votat în dauna lui Stavarache – a pierdut aproape rușinos primăria. A poposit pe un cal alb, ca un feciorelnic din povești, Stanciu-Viziteu. Cei care l-au votat s-au așteptat, nu-i așa, ca planul de guvernare locală să fie pus în practică, hai, nu din prima lună dar măcar după perioada de acomodare. Și-au trecut zilele, săptămânile, lunile, anul și tot așa… Mai nimic. În afară de ciorovăielile nesfârșite din consiliul local pe care, nici pe acelea, nu le-a putut stăpâni și deturna în favoarea sa, primarul s-a apucat de-o campanie de imagine echivalentă cu a unui edil de comună mai săracă. A umplut rețelele sociale de poze cu ghivece de flori, pavele pe trotuare – puse și alea strâmb căci e al naibii de greu să nivelezi nisipul de sub ele – și bulumaci dintr-ăia meniți a stopa parcările aiurea. Dacă Stanciu-Viziteu ar fi fost ales în comuna Dungata din Deal, toate astea ar fi reprezentat o mare realizare. Doar că, dacă încă n-a aflat, îl informez eu: este primar peste un oraș care cândva avea pretenții de municipiu dezvoltat.

Îmi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri că, pe timpul administrației Sechelariu, toate acestea se făceau fără tam-tam. Nu aveam nici Facebook, nici Instagram, nici măcar pe ziariștii de la Deșteptarea, patronați chiar de familia Sechelariu, nu ne permiteam să-i chemăm să pozeze ghivece cu flori. Mă suna fostul edil la ora două noaptea, mergeam în inspecție pe străzi și luam măsuri pe loc. Iar dacă până a doua zi nu erau remediate problemele, cei responsabili plăteau direct, scurt, fără comentarii! Așa se proceda pe atunci. Și nici măcar nu aveam banii de astăzi, la bugetul local!

Păi, dragă domnule primar, una este să te pozezi cu un pasaj nou, cu o investiție majoră în infrastructura orașului, cu vreun parc industrial și alta-i să te lauzi că plantezi panseluțe sau crizanteme. Pe Boc, Bolojan, Hava pe vremuri, Chirica ori pe colegii de partid ai domniei tale, de la Brașov, Timișoara sau Sectorul 2 al Capitalei nu i-am văzut să-și facă selfie pe lângă bulumacii antiparcare. Ar fi devenit niște penibili. Cam la fel de penibili precum sondajele apărute într-un online local, pe surse demne de încredere (în speță sursele fiind chiar președintele PNL Bacău, Întâiul Fechet al politicii ghiocel la Benea). Amintesc despre astea pentru că poți sta liniștit din punctul ăsta de vedere. Sunt un fel de goangă mică. Știi cum se fac, căci le-ai folosit cu succes în campania după care ai fost ales în funcție.

Pe final, dacă te-aș consilia, ți-aș zice cam așa: vizitele pozate de prin oraș nu fac nici cât o ceapă degerată dacă acolo unde ai găsit nereguli nu se iau și măsuri concrete și rapide. Că rămâi doar cu pozele și cu iluzia că te-ar aprecia băcăuanii pentru efortul de a te plimba prin cartiere, printre gropi. Și, apropo de gropi, într-un kilometru de rulat mașina mea suspină din toate încheieturile. Deh… bielete, plăcuțe, suspensii…

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *