Traficul de internet fix a crescut cu peste 50% în 2020

Traficul de internet fix a inregistrat o crestere de 51%, cea mai mare din ultimii ani, in timp ce traficul de internet mobil a avut o crestere de 30%, mai mica comparativ cu anii precedenti.

5,7 milioane de conexiuni la internet fix la sfarsitul anului 2020 (+8% evolutie anuala), dintre care 4,5 milioane, adica aproape 80%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteza (peste 100 Mbps). Impulsionat de criza sanitara, traficul total de internet fixa inregistrat o crestere exceptionala in anul 2020 (51%), traficul mediu lunar de internet fix/locuitor fiind de 44 GB/luna.

La nivel national, in medie, 7 din 10 gospodarii detin o conexiune de internet fix, adica 8/10 gospodarii urbane si 6/10 gospodarii rurale; acest decalaj s-a redus pe parcursul lui 2020, ritmul de crestere al numarului de conexiuni din rural (+16%) fiind mult peste cel din urban (+4%). In functie de numarul de conexiuni la internet fix inregistrat la sfarsitul anului 2020, RCS&RDS avea o cota de piata de 59%, Grupul Telekom 19%, ceilalti furnizori insumand 22.

„Datele statistice din comunicatii electronice pentru intregul an 2020 contin multe surprize: inversari de tendinte, abateri de la dinamica obisnuita, rasturnari ale unor clasamente istorice. Totodata, conform anticiparilor de la inceputul crizei sanitare, cererea de internet fix a atins noi recorduri, cu o crestere de 51% a traficului si 8% a conexiunilor. Trei patrimi din cresterea numarului de conexiuni produsa in 2020 a avut loc in rural si reflecta continuarea reducerii decalajului de conectivitate al Romaniei. Totusi, acest decalaj urban – rural ar putea fi substantial mai mic daca autoritatile locale si centrale ar lucra in mod real la simplificarea regimului de autorizare a lucrarilor de constructii si reducerea barierelor la extinderea retelelor in zonele mai putin atractive comercial. Sper ca toti decidentii politici si administrativi au inteles, in acest an marcat de pandemie, importanta deosebita a retelelor telecom, care au devenit esentiale, critice pentru aproape fiecare aspect al vietii economice si sociale.”, a declarat vicepresedintele ANCOM, Eduard LOVIN.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *