ULTIMA ORĂ ! Ce reguli vor fi impuse elevilor și profesorilor din 14 septembrie când va începe școala

Anul școlar 2020-2021 va începe de pe 14 septembrie, a anunțat Ludovic Orban, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. În funcție de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală, vor fi stabilite condiții speciale. Mai exact premierul a prezentat trei scenarii posibile pentru deschiderea școlilor:

1. Acolo unde nu există riscuri mari de infectare, elevii vor merge la școală ca în mod obișnuit, însă vor fi nevoiți să poarte masca de protecție. Toate școlile vor fi dotate cu dezinfectanți pe care profesorii și elevii îi vor putea folosi. 

2. În alte cazuri, se va decide ca jumătate din elevii unei clase să fie prezenți fizic la cursuri, iar cealaltă jumătate să studieze de acasă.

3. În cazul unui risc mare de infectare, școala va începe online, iar autoritățile se vor asigura că toate școlile au acces la internet pentru a putea face posibilă aplicarea acestui scenariu.

„Decizia noastră e foarte clară. Pe 14 septembrie începe anul școlar. Sigur că începerea anului școlar trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Din acest motiv am luat decizia să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate de consiliile de administrație, inspectoratele școlare, DSP, comitetele județe de situații de urgență. În consiilile de administrație ale școlilor sunt reprezentate autoritățile locale, părinții și poate fi făcută o evaluare.

Începerea școlii presupune o serie de demersuri. Demersurile pe care le-am gândit sunt în derulare pe fiecare direcție de acțiune pe care am stabilit-o. E clar că pentru fiecare mod de începere a anului școlar, trebuie luate măsuri specifice. Acolo unde începe activitatea normal, e clar că va fi necesar portul măștii, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi sau personalul auxiliar. Acolo unde este posibilă separarea prin plafoanele de plexiglas, este important ca acest lucru să se realizeze. Toate școlile trebuie să fie pregătite cu substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanți care să fie la dispoziția profesorilor și elevilor.

Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet. Împreună cu ANCOM și cu autoritățile locale, vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor. Ministerul Educației a purtat discuții cu furnizorii de soluții și va exista posibilitatea de acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. Google și Microsoft au pus la dispoziție soluții gratuite. Din fondul de la Banca Mondială, se vor achiziționa, pentru 1164 de unități școlare, 74.000 de laptopuri, table interactive și camere web.” a declarat Ludovic Orban în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *