Ultimele 24 de ore ale Guvernului Cîțu?

Marți, pe data de 5 octombrie, Parlamentul României se va întrui în şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a dezbate şi a supune la vot moţiunea de cenzură iniţiată de către Partidul Social Democrat. Pe lângă social-democrați, și parlamentarii USR și AUR au anunțat că vor vota moțiunea.

Moțiunea e semnată de 157 de parlamentari PSD și are titlul „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu!”. 

Guvernul Cîţu se află în faţa primei moţiuni de cenzură din această sesiune, iar coaliția anti-Cîţu are şanse mari să ”execute”Executivul, în condițiile în care senatorii şi deputaţii de la USR-PLUS şi cei de la AUR au declarat în repetate rânduri că vor vota moţiunea PSD.

Pentru a fi adoptată moţiunea, este nevoie de 234 de voturi.  

PSD -157 de parlamentari, USR-PLUS – 80 de parlamentari, AUR – 43 de parlamentari. Astfel, dacă parlamentarii celor trei formaţiuni ar vota moţiunea, aceasta ar fi votată cu cu 280 de voturi, iar Guvernul Cîțu ar cădea.

PNL are 134 de parlamentari, dar se bazează şi pe voturile UDMR -29 de deputaţi şi senatori. Mai sunt 18 parlamentari ai minorităţilor naţionale și 4 voturi ale parlamentarilor neafiliaţi.

În cazul în care moțiunea va trece, preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele politice la consultări şi va face o propunere de premier. Noul premier va merge în Parlament cu o nouă echipă de miniştri şi cu un program de guvernare, pentru a primi votul de încredere.  

În cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, Guvernul Cîţu rămâne în funcţie.

foto: libertatea.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *